Blaty kuchenne: co wybrać?
Dobry blat kuchenny, czyli jaki? Estetyczny, wytrzymały, trwały, odporny, w dobrej cenie, a najlepiej, by łączył wszystkie te cechy.
Blaty kuchenne muszą spełniać wiele oczekiwań. Przede wszystkim muszą być odporne na wilgoć (nawet na bezpośredni kontakt z wodą), wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne oraz przebarwienia. Jednocześnie powinny ładnie wyglądać, podkreślając urodę mebli kuchennych. Jak połączyć te wszystkie zadania? W tym pomagają producenci, którzy wykorzystując najnowszą technologie, tworzą produkty spełniające oczekiwania nawet tych najbardziej wymagających. Oczywiście nie ma wątpliwości, że naturalne materiały – drewno i kamień – to szlachetne i piękne wykończenie, ale wybór jest o wiele większy. Oto kilka najpopularniejszych materiałów na blaty kuchenne.
Blaty kuchenne laminowane
Blaty kuchenne laminowane to najczęściej pokryte laminatem płyty wiórowe. Charakteryzują się odpornością na zarysowania, wysoką temperaturę i wilgoć (w miejscach szczelnie pokrytych warstwą wierzchnią). Ostatnio modne są laminaty z powierzchnią antyfinger – czyli chroniąca przed pozostawianiem odcisków palców, co ma znaczenie zwłaszcza przy gładkich, matowych, mono kolorystycznych powierzchniach. Blaty kuchenne laminowane są łatwe w utrzymaniu czystości i trwałe – dopiero po kilku, kilkunastu latach mogą zmatowieć lub się porysować. Ogromną zaletą blatów laminowanych jest ich bogate wzornictwo. Mogą imitować drewno, kamień, beton, mieć różne kolory. Blaty kuchenne wykonane z laminatów są niedrogie. Wadą natomiast jest słaba odporność na wilgoć w miejscach łączeń lub na brzegu płyty. Do niedawna blaty te były dość grube (ok. 3 cm) obecnie producenci poszerzyli ofertę o cienkie płyty wykonane z samego laminatu (ok. 12 mm), charakteryzujące się podwyższoną odpornością na zarysowania oraz wilgoć. Pielęgnacja blatów laminowanych jest bardzo prosta, wystarczy przetrzeć je wilgotną szmatką z odrobiną detergentu.
Blaty kuchenne drewniane
Zwolennicy naturalnych materiałów z pewnością docenią blaty kuchenne drewniane. Wykonuje się je najczęściej z rodzimych gatunków liściastych lub drewna egzotycznego, które charakteryzuje się większą odpornością na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. W sklepach dostępne są blaty kuchenne z litego lub klejonego drewna. Te drugie są bardziej odporne na tzw. paczenie się. Drewniane blaty kuchenne różnią się też rodzajem wykończenia – mogą być z surowego drewna, lakierowane lub olejowane. Ciekawą alternatywą są blaty fornirowane, ich budowa przypomina wcześniej opisane modele laminowane, z tą różnicą, że zamiast laminatu płyta wiórowa pokryta jest warstwą forniru (cienki płat naturalnego drewna). Pielęgnacja drewna uzależniona jest od wykończenia. Blaty olejowane musimy co jakiś czas (zazwyczaj co 2-3 lata) powtórnie pokrywać olejem, natomiast powłoka lakiernicza jest trochę trwalsza, ale również po kilku latach wymaga odświeżenia, czyli zeszlifowania i powtórnego lakierowania.
Blaty kuchenne kamienne
Najczęściej wykorzystywany kamień na blaty kuchenne to granit i marmur. Pierwszy z nich jest dużo odporniejszy na zarysowania i mniej nasiąkliwy (co znaczy, że nawet w kontakcie z płynami zachowa urodę). Oba rodzaje kamiennych blatów kuchennych są odporne na wysoką temperaturę. Do wad można zaliczyć duży ciężar i wysoką cenę, zwłaszcza że blaty wykonuje się na zamówienie. Są za to długowieczne i łatwe w pielęgnacji – wystarczy myć je zwykłą wodą lub specjalnym detergentem.
Blaty kuchenne z konglomeratu i kompozytu
To dwa sztucznie stworzone materiały, które są ciekawą alternatywą dla naturalnego kamienia. Konglomerat jest mieszkanką tłucznia kamiennego (czasem z dodatkiem innych materiałów) i żywicy. Natomiast kompozyt najczęściej wykonuje się ze sproszkowanego kamienia i spoiwa (np. żywicy akrylowej). Oba materiały są bardzo wytrzymałe, odporne na wilgoć i zarysowania. Gorzej znoszą wysokie temperatury.
Blaty kuchenne z konglomeratu i kompozytu można za to swobodnie myć większością dostępnych detergentów, ponieważ dużo lepiej od blatów kamiennych znoszą kontakt ze środkami chemicznymi. Są też lżejsze od naturalnych materiałów, odporniejsze na zaplamienie i zazwyczaj tańsze.
Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych
Spiek kwarcowy jest to granulat składający się z kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i pigmentów ceramicznych, sprasowany i poddany działaniu bardzo wysokiej temperatury, w wyniku czego powstaje gładka płyta. Blaty ze spieków kwarcowych są bardzo wytrzymałe, odporne na większość czynników (kontakt z wodą i zanieczyszczeniami, wysoką temperaturę czy promieniowanie UV). Przyjęło się, że są też odporne na zaplamienie, jednak producenci rekomendują szybkie usuwanie z nich płynów barwiących (barszcz, wino…itp.), ponieważ mogą pozostawić przebarwienia.
Kolor i wzór blatu kuchennego a reszta wykończenia kuchni
Większość z wyżej opisanych materiałów na blaty kuchenne występuje w bogatej gamie kolorystycznej i w wielu wzorach. Stojąc przed wzornikami materiałów, możemy poczuć się zagubieni – który z nich będzie najładniej prezentował się z resztą wyposażenia? W rozwiązaniu dylematu może pomóc tzw. moodboard, czyli tablica inspiracji. Można ją stworzyć z próbek materiałów (dostępne w salonach sprzedaży), układając jedne na drugich, lub ze zdjęć poszczególnych produktów.
Skomentuj:
Blaty kuchenne: co wybrać?