Ryby do sadzawki
Kiedy zarybiać oczko wodne? Czy ryby zaaklimatyzują się w nowym zbiorniku? Anna Zielińska, Kutno
Gdzie i jakie ryby kupić?
Dobry wybór. Najczęściej polecane gatunki ryb do ogrodowych zbiorników to ozdobne karasie, karpie koi, liny i jazie. Tylko karpie koi wymagają szczególnie czystej i natlenionej wody, pozostałe są łatwe w hodowli. Ryby można kupić w sklepach i hurtowniach zoologicznych lub w nie-których gospodarstwach rybackich. Bez względu na to, gdzie dokonujemy zakupu, warto zwrócić uwagę na wygląd ryb, ich zachowanie i warunki, w jakich są przetrzymywane. Wybierając ryby ze sklepowego akwarium, pamiętajmy, że okazy chore niechętnie pobierają pokarm, nerwowo pływają po całym zbiorniku lub zupełnie nie reagują na to,
co się wokół nich dzieje. Mętna woda, brak napowietrzania oraz zalegający na dnie pokarm i odchody dyskwalifikują punkt sprzedaży.
Kiedy przystąpić do zarybiania?
Termin zarybiania. Odpowiedni czas na zarybianie jest wtedy, kiedy woda w zbiorniku ma około 15°C, a ryby intensywnie się odżywiają i nabierają kondycji. Takie warunki w przybliżeniu występują już w pierwszych dniach maja na południu Polski i około dwóch tygodni później na północy. Zanim wybierzemy się do sklepu, powinniśmy zmierzyć temperaturę wody termometrem akwarystycznym. Należy to zrobić między godziną 9 a 10 (w dni po-
chmurne godzinę później) - wtedy temperatura osiąga wartość zbliżoną do średniej dobowej. Jeżeli sadzawka jest świeżo zbudowana, poczekajmy przynajmniej dwa tygodnie, aby nalana do niej woda trochę się odstała.
Jak bezpiecznie transportować ryby?
Bezpieczny transport. Aby zwierzęta bezpiecznie dotarły do naszej sadzawki, należy zatroszczyć się o jak najlepsze warunki transportu. Jeśli zakupy robimy w sklepach zoologicznych lub gospodarstwach rybackich, nie trzeba się martwić o to, w czym będziemy wieźć ryby. Zazwyczaj pakuje się je tam w worki foliowe wypełnione wodą i czystym tlenem (z butli) w proporcji 1:1. W ten sposób możemy bezpiecznie transportować zwierzęta nawet na znaczne odległości. Powinno się jednak uprzedzić sprzedawcę, jak długo ryby będą przetrzymywane w worku. Jeśli to możliwe, przez 24 godziny przed transportem nie będą wtedy karmione. W przeciwnym razie ich odchody zanieczyszczą wodę i zwierzęta mogą ulec zatruciu. Podczas przewożenia ryb należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
- Przede wszystkim worki trzeba transportować w pozycji poziomej.
- Muszą być tak zabezpieczone, żeby się bezwładnie nie przemieszczały i nie zostały przedziurawione. Najlepiej umieścić je w plastikowej skrzynce - ułatwia to transport samochodem.
- Podczas upałów worki warto obłożyć mokrymi szmatami, dzięki czemu woda nie będzie się zbytnio nagrzewała.
Czy ryby trzeba przygotować do zmiany "środowiska"?
Sposób zarybiania. Pierwszą i najważniejszą czynnością, jaką powinniśmy wykonać po dotarciu na miejsce, jest wyrównanie różnicy temperatury między zbiornikiem, w którym przewoziliśmy ryby, a ich nowym środowiskiem, czyli sadzawką, bo wpuszczone do zbyt zimnej lub zanadto ciepłej wody zwierzęta mogłyby doznać szoku termicznego. Dlatego przywieziony ze sklepu worek puszczamy swobodnie na powierzchnię wody i pozostawiamy go tam co najmniej 15 minut. Po upływie tego czasu worek można przeciąć i pozwolić rybom wypłynąć.
Dobry wybór. Najczęściej polecane gatunki ryb do ogrodowych zbiorników to ozdobne karasie, karpie koi, liny i jazie. Tylko karpie koi wymagają szczególnie czystej i natlenionej wody, pozostałe są łatwe w hodowli. Ryby można kupić w sklepach i hurtowniach zoologicznych lub w nie-których gospodarstwach rybackich. Bez względu na to, gdzie dokonujemy zakupu, warto zwrócić uwagę na wygląd ryb, ich zachowanie i warunki, w jakich są przetrzymywane. Wybierając ryby ze sklepowego akwarium, pamiętajmy, że okazy chore niechętnie pobierają pokarm, nerwowo pływają po całym zbiorniku lub zupełnie nie reagują na to,
co się wokół nich dzieje. Mętna woda, brak napowietrzania oraz zalegający na dnie pokarm i odchody dyskwalifikują punkt sprzedaży.
Kiedy przystąpić do zarybiania?
Termin zarybiania. Odpowiedni czas na zarybianie jest wtedy, kiedy woda w zbiorniku ma około 15°C, a ryby intensywnie się odżywiają i nabierają kondycji. Takie warunki w przybliżeniu występują już w pierwszych dniach maja na południu Polski i około dwóch tygodni później na północy. Zanim wybierzemy się do sklepu, powinniśmy zmierzyć temperaturę wody termometrem akwarystycznym. Należy to zrobić między godziną 9 a 10 (w dni po-
chmurne godzinę później) - wtedy temperatura osiąga wartość zbliżoną do średniej dobowej. Jeżeli sadzawka jest świeżo zbudowana, poczekajmy przynajmniej dwa tygodnie, aby nalana do niej woda trochę się odstała.
Jak bezpiecznie transportować ryby?
Bezpieczny transport. Aby zwierzęta bezpiecznie dotarły do naszej sadzawki, należy zatroszczyć się o jak najlepsze warunki transportu. Jeśli zakupy robimy w sklepach zoologicznych lub gospodarstwach rybackich, nie trzeba się martwić o to, w czym będziemy wieźć ryby. Zazwyczaj pakuje się je tam w worki foliowe wypełnione wodą i czystym tlenem (z butli) w proporcji 1:1. W ten sposób możemy bezpiecznie transportować zwierzęta nawet na znaczne odległości. Powinno się jednak uprzedzić sprzedawcę, jak długo ryby będą przetrzymywane w worku. Jeśli to możliwe, przez 24 godziny przed transportem nie będą wtedy karmione. W przeciwnym razie ich odchody zanieczyszczą wodę i zwierzęta mogą ulec zatruciu. Podczas przewożenia ryb należy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
- Przede wszystkim worki trzeba transportować w pozycji poziomej.
- Muszą być tak zabezpieczone, żeby się bezwładnie nie przemieszczały i nie zostały przedziurawione. Najlepiej umieścić je w plastikowej skrzynce - ułatwia to transport samochodem.
- Podczas upałów worki warto obłożyć mokrymi szmatami, dzięki czemu woda nie będzie się zbytnio nagrzewała.
Czy ryby trzeba przygotować do zmiany "środowiska"?
Sposób zarybiania. Pierwszą i najważniejszą czynnością, jaką powinniśmy wykonać po dotarciu na miejsce, jest wyrównanie różnicy temperatury między zbiornikiem, w którym przewoziliśmy ryby, a ich nowym środowiskiem, czyli sadzawką, bo wpuszczone do zbyt zimnej lub zanadto ciepłej wody zwierzęta mogłyby doznać szoku termicznego. Dlatego przywieziony ze sklepu worek puszczamy swobodnie na powierzchnię wody i pozostawiamy go tam co najmniej 15 minut. Po upływie tego czasu worek można przeciąć i pozwolić rybom wypłynąć.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>
Skomentuj:
Ryby do sadzawki