Automaty do chleba: własna piekarnia
Nastały takie czasy, że każdy z nas może własnoręcznie upiec w domu zdrowy, smaczny chleb bez sztucznych dodatków. Wystarczy kupić wypiekacz, wrzucić do niego odpowiednie składniki i zaprogramować urządzenie, by po pewnym czasie wyjąć rumiany bochenek.
1 z 8
2 z 8
3 z 8
4 z 8
5 z 8
6 z 8
7 z 8
8 z 8
Wypiekacz do chleba to automat - wkłada się do niego składniki, wybiera odpowiedni program i... czeka na efekt. Urządzenie najpierw dokładnie wyrobi ciasto, potem stworzy właściwe warunki do jego wyrośnięcia, a na koniec je upiecze. Cykl trwa około trzech godzin, samo pieczenie zajmuje mniej więcej godzinę. Funkcja timera gwarantuje, że pieczywo będzie gotowe o wybranej porze. W urządzeniu możemy przygotować różne wypieki: od pełnoziarnistego razowca po ciasta bezglutenowe, francuskie i drożdżowe. W sklepach są dostępne specjalne mieszanki, ale najlepiej stosować własne receptury (przykładowe znajdziemy w dołączonej instrukcji). Jeśli nie odpowiada nam kształt formy, wyrobione w maszynie ciasto można przełożyć do innych foremek i upiec w piekarniku. Automat wyrobi także ciasto na pizzę, faworki, pierogi, pączki; przyda się też do robienia dżemów i innych przetworów z owoców.
Skomentuj:
Automaty do chleba: własna piekarnia