W rozsądnie zaplanowanej kuchni, gdzie każda rzecz ma swoje miejsce, zdecydowanie łatwiej i szybciej przygotowuje się posiłki. Nie traci się bowiem cennego czasu na poszukiwanie potrzebnych naczyń i produktów. - Fot. Monika Lewandowska
Dla osób ceniących rozkosze podniebienia, poszukujących nowych smaków - a co za tym idzie, lubiących spędzać czas na gotowaniu - najważniejszym miejscem w domu jest funkcjonalnie urządzona kuchnia.
1 z 5W rozsądnie zaplanowanej kuchni, gdzie każda rzecz ma swoje miejsce, zdecydowanie łatwiej i szybciej przygotowuje się posiłki. Nie traci się bowiem cennego czasu na poszukiwanie potrzebnych naczyń i produktów. - Fot. Monika Lewandowska
2 z 5Do głównego ciągu kuchennego dostawiono pod kątem prostym jeszcze dwie szafki. W ten sposób zyskano dodatkowe schowki - szuflady, w których są przechowywane talerze i sztućce. Poza tym wydłużył się blat roboczy, dzięki czemu jest więcej miejsca do pracy. Górne szafki sięgają aż do podwieszanego sufitu, w którym zainstalowano lampki dobrze oświetlające blat. - Fot. Monika Lewandowska
3 z 5W nowoczesny sposób zagospodarowano również narożną szafkę - zamiast tradycyjnych półek jest obrotowy kosz. Sięgając po najgłębiej ustawione garnki, nie trzeba wyjmować tych stojących z przodu, co usprawnia pracę. W takiej szafce łatwiej też utrzymać czystość. - Fot. Monika Lewandowska
4 z 5Maszynka do mięsa, robot kuchenny, mikser i inne urządzenia kuchenne zajmują sporo miejsca. Te ładniejsze stoją na blacie, a mniej atrakcyjne schowano w szafce z dużymi wysuwanymi koszami. - Fot. Monika Lewandowska
5 z 5Wysoka szafka cargo służy nie tylko jako podręczna minispiżarnia, ale także jako domowy barek. - Fot. Monika Lewandowska
W takim pomieszczeniu należy przede wszystkim zadbać o wygodne blaty robocze oraz dużą liczbę schowków zarówno na naczynia i produkty żywnościowe, jak i na sprzęt ułatwiający przygotowywanie potraw. Nie można też zostawić przypadkowi estetyki wnętrza, bo, jak wiadomo, w ładnym otoczeniu dużo przyjemniej się pracuje. O to wszystko zatroszczono się tutaj należycie.
Na szafki przeznaczono możliwie najwięcej miejsca - dolne ustawione są w kształcie litery U, górne zostały zawieszone na dwóch przylegających do siebie ścianach. Część dolnych szafek jest wyposażona nie w tradycyjne półki, ale w nowoczesne wysuwane bądź obrotowe metalowe kosze. Są one niezwykle praktyczne, bo bardzo łatwo sięga się po rzeczy umieszczone nawet w najdalszym zakamarku (nie jest to takie proste w przypadku zamocowanych na stałe półek).
Wszystkie schowki mają też ściśle określone przeznaczenie - w jednych znajdują się naczynia, w innych jedzenie. W osobnej szafce cargo przechowywane są butelki i słoiki z produktami spożywczymi; w innej zamontowano specjalne półki-kosze na drobny sprzęt gospodarstwa domowego. Taki podział pozwala nie tylko bez trudu zapanować nad kuchennym chaosem, ale także oszczędzać czas podczas przygotowywania posiłków.
Skomentuj:
Aranżacja zorganizowana