TEKST I WYBÓR: Andrzej Szybowicz ZDJĘCIA: producenci
Początkowo służyły tylko do podgrzewania i rozmrażania gotowych dań. Dziś w kuchenkach mikrofalowych można także gotować, piec, rumienić, a nawet przyrządzać potrawy na parze. Są szybkie w działaniu i bardzo proste w obsłudze
1 z 20MIKROFALÓWKI. MO 17 DE, poj. 17 l, moc mikrofal 700 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), 350 zł, Gorenje - Fot. producent
2 z 20MIKROFALÓWKI. 29Z010, poj. 20 l, moc mikrofal 800 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), grill 1000 W, 24 programy, 529 zł, Zelmer - Fot. producent
3 z 20MIKROFALÓWKI. GS89F-S, poj. 23 l, moc mikrofal 800 W (6 poziomów, system TDS, sterowanie elektroniczne), grill 1100 W, 17 programów, funkcja czyszczenia parą, 599 zł, Samsung - Fot. producent
4 z 20MIKROFALÓWKI. EMC 28950S, z piekarnikiem, poj. 28 l, moc mikrofal 900 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), grill 1100 W, termoobieg, 8 programów + 6 programów wypieku chleba, programowanie według wagi, wnętrze pokryte teflonem, 1239 zł, Candy - Fot. producent
5 z 20MIKROFALÓWKI. HMT75M451, poj. 17 l, moc mikrofal 800 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), 7 programów, automatyka wagowa, funkcja Memory, 479 zł, Bosch - Fot. producent
6 z 20MIKROFALÓWKI. MTG 5825, poj. 25 l, moc mikrofal 900 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), grill 1000 W, 8 programów, automatyka wagowa, 499 zł, Concept - Fot. producent
7 z 20MIKROFALÓWKI. 17 KMN-01, poj. 17 l, moc mikrofal 1200 W (6 poziomów, sterowanie mechaniczne), 249 zł, MPM Product - Fot. producent
8 z 20MIKROFALÓWKI. MW 505 CV, poj. 21 l, moc mikrofal 800 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne dotykowe), grill 1200 W, 499 zł, DeLonghi - Fot. producent
9 z 20MIKROFALÓWKI. MW 7803, poj. 30 l, moc mikrofal 900 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), grill 1100 W, termoobieg, 10 programów, programowanie według wagi, 849 zł, Severin - Fot. producent
10 z 20MIKROFALÓWKI. ZM 21 M0, poj. 20 l, moc mikrofal 700 W (5 poziomów, sterowanie mechaniczne), 319 zł, Zanussi - Fot. producent
11 z 20MIKROFALÓWKI. MWC 2010 Ex, poj. 20 l, moc mikrofal 700 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), grill 800 W, 479 zł, Beko - Fot. producent
12 z 20MIKROFALÓWKI. MM 23GEX, również do zabudowy, poj. 23 l, moc mikrofal 800 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), grill 1200 W, programowanie według wagi, 589 zł, Mastercook - Fot. producent
13 z 20MIKROFALÓWKI. 23-KMI-03, poj. 23 l, moc mikrofal 1000 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), 7 programów, 599 zł, MPM Product - Fot. producent
14 z 20MIKROFALÓWKI. CMCB 9739DS, z piekarnikiem, poj. 30 l, moc mikrofal 900 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), grill 1100 W, termoobieg, 10 programów, w tym do wypieku chleba, programowanie według wagi, 999 zł, Candy - Fot. producent
15 z 20MIKROFALÓWKI. AMM 17E70SN, poj. 17 l, moc mikrofal 700 W (7 poziomów, sterowanie elektroniczne), grill 1000 W, 8 programów, podgrzewanie dwuetapowe, rozmrażanie wagowe, 389 zł, Amica - Fot. producent
16 z 20MIKROFALÓWKI. AMG23E90GI, poj. 23 l, moc mikrofal 900 W (5 poziomów, system Multiwave, sterowanie elektroniczne), 14 programów, programowanie według wagi, 619 zł, Amica - Fot. producent
17 z 20MIKROFALÓWKI. 29z016, poj. 23 l, moc mikrofal 900 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne), grill 850 W, gotowanie na parze, 28 programów, programowanie według wagi, funkcja samooczyszczania, ceramiczne dno komory, 1049 zł, Zelmer - Fot. producent
18 z 20MIKROFALÓWKI. JT 368 WH, poj. 31 l, moc mikrofal 1000 W (8 poziomów, sterowanie elektroniczne), grill 1200 W, termoobieg, programowanie według wagi, 1497 zł, Whirlpool - Fot. producent
19 z 20MIKROFALÓWKI. Solar Combi, z piekarnikiem, poj. 32 l, moc mikrofal 900 W (5 poziomów, sterowanie elektroniczne dotykowe), grill 1900 W, termoobieg, gotowanie na parze, 28 programów, 2599 zł, LG - Fot. producent
20 z 20MIKROFALÓWKI. NN CS596S, poj. 27 l, moc mikrofal 1000 W (6 poziomów, inwerter, sterowanie elektroniczne), grill 1300 W, gotowanie na parze, 23 programy, programowanie wagowe, 2 programy czyszczenia, 1837 zł, Panasonic - Fot. producent
Wykorzystanie mikrofal skraca czas przygotowania potraw, pozwala też zachować więcej witamin i składników mineralnych, a także naturalną barwę i aromat. Źródłem ciepła w takich kuchenkach jest lampa elektronowa. Emitowane przez nią mikrofale sprawiają, że cząsteczki produktów zaczynają drgać, a trąc o siebie, wytwarzają ciepło. Fale wnikają do 5 cm, stąd zalecenie, by przyrządzać małe porcje. Aby fale równomiernie się rozchodziły, producenci stosują dodatkowe rozwiązania: zwiększają liczbę źródeł emisji fal do 2 lub 3 (Multiwave, TDS, DES), instalują w komorze reflektory odbijające fale (Dual Reflex) albo stosują tzw. inwerter, by zwiększyć efektywność ich działania.
Tradycyjne grzałki (grill, talerz crisp lub crunch) pozwalają opiekać potrawę, a nawet wypiekać chleb; termoobieg sprawia, że ciepło dociera do produktów równomiernie z każdej strony. Na ogół można korzystać z tzw. grzania kombinowanego, które pozwala łączyć grill z mikrofalami albo termoobieg z grillem. Podstawą gotowania mikrofalowego jest ścisła kontrola czasu, stąd nawet najtańsze urządzenia mają wbudowany zegar. Najprostsze programuje się mechanicznie (osobno ustawia się moc mikrofal i czas ich działania), modele elektroniczne mają wiele udogodnień. Jednym z nich jest gotowanie wieloetapowe, co umożliwia zaplanowanie kilku następujących po sobie różnych czynności. Coraz więcej kuchenek ma programy automatyczne, a te z funkcją Memory zapamiętują nawet indywidualne ustawienia. W naszym przeglądzie pokazujemy modele wolno stojące (niektóre można też wmontować w ciąg szafek).
Co warto wiedzieć o mikrofalówkach?
Maksymalna moc mikrofal - im wyższa, tym krótszy czas przygotowania potraw i większa oszczędność energii.
Pojemność - duża komora pozwala podgrzać jednorazowo większą porcję produktów. Łączy się to ze średnicą talerza obrotowego. Jeśli planujemy przyrządzanie większych dań (np. pizza albo zapiekanki), wybierzmy model powyżej 20 l. W dużych kuchenkach można podgrzewać potrawy na dwóch poziomach.
Wykończenie wnętrza komory - najczęściej jest emaliowane, rzadziej ceramiczne albo, co jest rozwiązaniem najtrwalszym, ze stali nierdzewnej. Bywają też modele ze ściankami pokrytymi teflonem.
Funkcje oczyszczania - to rozwiązania, które ułatwiają utrzymanie komory w czystości; polegają na wykorzystaniu pary albo zastosowaniu na ściankach powłoki samoczyszczącej się; są dostępne tylko w najdroższych modelach.
Naczynia - do kuchenek mikrofalowych nadają się tylko niektóre: ze szkła hartowanego (bez malowanych wzorów), większość żaroodpornych (ich przydatność łatwo sprawdzić: wstawiamy napełnione wodą naczynie do komory i na 1 min ustawiamy najwyższą moc - jeśli ogrzeje się woda, nie naczynie, to znaczy, że można z niego korzystać) oraz z tworzywa sztucznego ze specjalnym oznakowaniem (unikajmy używania ich przy długiej obróbce).
Skomentuj:
Mikrofalówki: bogata karta dań