Poradnik: jak oświetlić kuchnię
Oświetlenie w kuchni najlepiej zaplanować na etapie projektowania wnętrza. Nie warto oszczędzać na źródłach światła - im jest ich w kuchni więcej, tym lepiej.
Światło w centrum kuchni
Oświetlenie ogólne nie musi być bardzo jasne, powinno natomiast równomiernie rozjaśniać całą kuchnię. Zapewni to np. umieszczona centralnie lampa wisząca, żyrandol lub plafoniera, ruchome reflektorki i inne źródła światła.
Zdaniem architekta:
Oświetlenie kuchni jest bardzo rozbudowane. Projektując je, zawsze staram się bardzo dokładnie przemyśleć liczbę i rozmieszczenie źródeł światła, aby po ich włączeniu użytkownicy nie poczuli się jak na zbyt rzęsiście oświetlonej wystawie sklepowej.
Światło nad blatem roboczym
W trosce o komfortową i bezpieczną pracę w kuchni blaty robocze muszą być naprawdę dobrze oświetlone. Najważniejsze jest tzw. oświetlenie podszafkowe, czyli lampki halogenowe, LED-y lub świetlówki zainstalowane pod szafkami wiszącymi; odległość między punktami świetlnymi powinna wynosić 40-60 cm. Jeśli w kuchni nie ma szafek górnych, zainstalujmy oświetlenie na suficie lub np. na półce nad blatem. Przydatne bywa też oświetlenie okapu (zwykle są to żarówki halogenowe). Jeśli nad wyspą nie ma okapu, warto zamontować lampę sufitową lub półkę z wbudowanymi halogenami.
Ku ozdobie
Nie samym gotowaniem kuchnia żyje. Przyda się w niej również oświetlenie dekoracyjne, które podkreśli wybrane elementy lub fragmenty wnętrza i stworzy przyjemny klimat. Mogą to być m.in. kinkiety, listwy LED przyklejone do krawędzi półek bądź szafek wiszących, wewnętrzne podświetlenie witryn.
Nowością są podświetlane panele szklane - białe, kolorowe lub zdobione różnymi motywami, również zdjęciami. Montuje się je na ścianie, np. nad blatem (wtedy dodatkowo ją ochronią) lub nad stołem (zastąpią obraz).
W cokołach szafek stojących i wyspy można zamontować taśmy ledowe - ich światło, padając na podłogę, pełni przede wszystkim funkcję dekoracyjną.
Nad stołem
Do kącika jadalnego najlepiej wybrać lampę wiszącą. Powinna być zainstalowana tak, by światło padało na blat, a nie oślepiało siedzących przy stole (zwykle na wys. 50-80 cm, zależnie od rodzaju lampy i rozmiaru mebla). Forma i liczba lamp zależy od kształtu i wielkości stołu; nad małym możemy zawiesić jedną centralnie, nad kwadratowym lub prostokątnym - kilka mniejszych w rzędzie.
Światło powinno mieć barwę białą oraz wysoki współczynnik oddawania barw (CRI), wtedy potrawy zachowają naturalny kolor.
Skomentuj:
Poradnik: jak oświetlić kuchnię