Blaty kuchenne nowej generacji. Blaty z nowoczesnych materiałów
Powierzchnia robocza w kuchni musi dużo znieść i mimo to świetnie wyglądać. Dlatego najbardziej liczy się tu odporność na uszkodzenia i zabrudzenia. Na szczęście powstają kolejne, nowoczesne tworzywa. Coraz bliższe ideału.
W ostatnich latach popularność zyskują blaty kuchenne, których podstawowym komponentem są zmielone minerały. Jako spoiwo stosuje się najczęściej żywice, m.in. poliestrową czy epoksydowo-akrylową. Do tego dodaje się pigmenty, w szerokiej gamie do wyboru, dzięki czemu blaty kuchenne mogą być niemal w dowolnym kolorze. Wykonane z materiału bez porów nie wchłaniają płynów ani brudu, są aseptyczne, bezproblemowe w utrzymaniu. Przypominają kamień i podobnie jak on są trwałe i odporne na ścieranie, urazy mechaniczne itp. Są jednak znacznie lżejsze, łatwiejsze w obróbce i poddają się formowaniu. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie dużych powierzchni (a także połączenie blatukuchennego i zlewozmywaka) bez widocznych spoin, co ma znaczenie nie tylko estetyczne, ale i higieniczne. W przypadku materiałów, których spoiwem jest żywica, pewną wadą może być ograniczona odporność na wysoką temperaturę. Lepiej nie stawiać bezpośrednio na blacie gorących garnków, zalecane jest używanie podkładek.
Blat kuchenny o zwiększonej odporności
Blatem powstałym z mieszanki kwarcu (94 proc.) oraz żywicy poliestrowej jako spoiwa jest np. Silestone. Trwały, odporny na zadrapania, środki chemiczne i plamy (trzeba jednak uważać na wysoką temperaturę). Nie jest porowaty – zanieczyszczenia nie wnikają więc pod powierzchnię i bakterie, grzyby etc. nie mają możliwości się rozwijać. Dodatkowo materiał ma antybakteryjną ochronę, co czyni go wyjątkowo higienicznym. Blat kuchenny Silestone dostępny jest w wielu kolorach i wzorach (co stanowi jego atut w porównaniu z kamieniem naturalnym), ale największym powodzeniem cieszy się biały i gładki.
Spieki kwarcowe w blatach
Tworzywem przyszłości okrzyknięte zostały spieki kwarcowe włoskiej marki Laminam. To jeden z najnowszych wynalazków. Spieki kwarcowe odznaczają się najlepszymi parametrami użytkowymi w porównaniu z konglomeratami i kamieniem naturalnym. Laminam nie zmienia wyglądu nawet po latach, nie odbarwia się, jest niewrażliwy na czynniki mechaniczne i chemiczne, a nawet na wysoką temperaturę i szok termiczny (w spiekach nie ma bowiem żywicy). To produkt w 100 procentach naturalny. Aby zachować tę naturalność, nie używa się sztucznych pigmentów. Składnikami są wyłącznie woda i kwarc. Sekret odporności tego tworzywa tkwi w produkcji: mieszanka zostaje poddana bardzo wysokiej temperaturze i bardzo wysokiemu ciśnieniu. Dzięki specjalnej technologii powstaje materiał wyjątkowo twardy. Twardszy niż kamień i znacznie od niego lżejszy. Blaty kuchenne Laminamu są bardzo cienkie (jeśli byłyby grubsze, powstałyby w nich naprężenia). Z drugiej jednak strony cienkie blaty są teraz najmodniejsze.
Blaty bezspoinowe
Ciekawą propozycją jest EcoMalta – zaprawa, którą rozprowadza się po stabilnej płaszczyźnie. Po wyschnięciu staje się twarda i odporna na wilgoć, brud, temperaturę, urazy mechaniczne. Za pomocą EcoMalty uzyskuje się niemal dowolnej wielkości bezspoinowe powierzchnie ciągłe. Materiał jest bardzo elastyczny, nadaje się świetnie do pokrywania elementów obłych i zaokrąglonych. W kuchni stosuje się EcoMaltę nie tylko na blaty kuchenne, ale również do wykończenia brył stojących (takich, jak np. wyspa kuchenna), ścian oraz podłóg. Pokrywając tym samym materiałem kilka elementów wnętrza, uzyskujemy efekt jednorodności, powiększający optycznie przestrzeń. Szczególnie jest on wyraźny, gdy połączymy bezspoinowo np. podłogę ze ścianą, czy blat i fronty mebli. EcoMaltą można też odnowić stary blat. Materiał jest zmywalny, odporny na promienie UV, nie odbarwia się. EcoMalta, jak sama nazwa wskazuje, jest ekologiczna – podstawowy komponent stanowi kwarc. Nie emituje ona toksycznych substancji na żadnym etapie: podczas produkcji, nakładania na powierzchnię, w trakcie eksploatacji. Nie powoduje alergii. Po nałożeniu zaprawy można nadać jej dekoracyjną fakturę albo dodatkowo przeszlifować (po wyschnięciu) i polakierować specjalnym lakierem do EcoMalty, również przyjaznym dla środowiska.
Coraz lepsze materiały: Wiesław Sordyl, prezes Laminam Poland
W dziedzinie blatów kuchennych dokonał się w ostatnich latach duży postęp technologiczny, ale wciąż poszukuje się nowych materiałów o jeszcze wyższej odporności na zaplamienie, zarysowanie. Trwałych, a jednocześnie elastycznych i łatwych w obróbce. To, w pewnym sensie, próba pogodzenia przeciwieństw, bo im materiał w wyniku prasowania pod ogromnym naciskiem staje się bardziej „zbity”, tym jego obróbka jest trudniejsza; jeśli robi się twardy (czyli odporny na zarysowania), często staje się jednocześnie kruchy, powstają w nim naprężenia wewnętrzne. Ulepszenia idą w kierunku doboru optymalnej kompozycji składników oraz czasów prasowania i wygrzewania. Materiał poddany dłuższemu procesowi ciśnienia i wygrzewania, będzie jednocześnie elastyczniejszy (podczas przenoszenia płyty wyginają się lekko, muszą więc być elastyczne, żeby nie doszło do złamań) i twardszy.
Godnym polecenia rozwiązaniem jest jeden z ostatnich wynalazków: Laminam, czyli spieki kwarcowe. Płyty mają 12 mm grubości, blat z Laminamu jest więc cieńszy niż z konglomeratu i kamienia naturalnego (tam grubość waha się od 20 do 30 mm) oraz znacznie lżejszy. Zmniejszona waga sprawia, że jest łatwiejszy w montażu i można wykonywać z niego większe elementy, np. meble. Płyty Laminam (produkowane w formacie 324 x 162 cm i 300 x 100 cm) można wykorzystać nie tylko na blaty standardowej wielkości, ale również na blaty dużych wysp kuchennych. Projektanci wnętrz chętnie stosują je także na inne powierzchnie, np. ściany i posadzki (oczywiście dobierają w tym przypadku płyty odpowiedniej grubości.) Spieki kwarcowe dają praktycznie nieograniczone możliwości jeśli chodzi o aranżację – granicą staje się w tym przypadku tylko wyobraźnia.
Skomentuj:
Blaty kuchenne nowej generacji. Blaty z nowoczesnych materiałów