Fokus na blat kuchenny
W kuchni ważną rolę odgrywa blat, to właśnie na nim odbywa się większość prac związanych z przygotowaniem posiłku. Musi więc być odporny na wodę, wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne, a w dodatku powinien przez długie lata zachować ładny wygląd.
Kuchenny blat roboczy narażony jest na wiele negatywnych czynników – możemy go zalać (i to nie tylko wodą, ale również barwiącymi płynami), postawić na nim gorący garnek, naciąć go nożem lub zrzucić na niego kubek, np. wyciągając go z górnej szafki. A jednocześnie oczekujemy od niego, że będzie ładnie wyglądał przez wiele lat. Jaki materiał na blat wybrać, by tak się stało?
Zimny kamień
Blaty z naturalnego kamienia wybieramy nieczęsto, przede wszystkim ze względu na cenę, ciężar i jego właściwości. Jednak niektórzy nie wyobrażają sobie innego materiału. W takim wypadku producenci polecają granit, ponieważ jest odporny na zarysowania i jest mało nasiąkliwy (nie powstają na nim plamy po kontakcie z płynami). Jego zaletą jest też odporność na wysoką temperaturę. Wybierając ten materiał, mamy pewność, że posłuży nam przez długi czas (nawet do kilkudziesięciu lat). Pielęgnacja kamienia jest prosta – wystarczy myć go zwykłą wodą lub detergentem przeznaczonym do tego materiału. Pochodnymi kamienia i częstymi jego zamiennikami są konglomerat i kompozyt.
Konglomerat to mieszanka tłucznia kamiennego (czasem z dodatkiem innych materiałów) i żywicy. Natomiast kompozyt wykonuje się ze sproszkowanego kamienia i spoiwa (np. żywicy akrylowej). Oba materiały są bardzo wytrzymałe, odporne na wilgoć i zarysowania. Gorzej znoszą wysokie temperatury. Za to można myć je większością dostępnych detergentów, ponieważ dużo lepiej od kamienia znoszą kontakt ze środkami chemicznymi. Są też lżejsze od naturalnego materiału, odporniejsze na zaplamienie i zazwyczaj tańsze. Kolejnym materiałem, który w swym składzie ma naturalne minerały są spieki kwarcowe. Jest to granulat składający się z kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i pigmentów ceramicznych, który poddawany jest sprasowaniu i działaniu wysokiej temperatury. W wyniku tego powstaje wytrzymały, gładki blat, odporny na większość czynników.
Ciepłe drewno
Są wśród z nas miłośnicy drewna, którzy nie wyobrażają sobie innego materiału. Do kuchni najlepiej wybrać rodzime gatunki liściaste lub drewno egzotyczne – zarówno jedno, jak i drugie charakteryzuje się większą odpornością na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. W ofercie producentów są blaty z litego drewna lub klejone. Dostępne są też różne rodzaje wykończenia – mogą być z surowego drewna, lakierowane lub olejowane. Kolejnym rodzajem są blaty fornirowane, które zbudowane są z płyty wiórowej pokrytej warstwą forniru (cienki płat naturalnego drewna).
Do pielęgnacji blatów drewnianych należy używać specjalnych preparatów dla nich przeznaczonych. Warto też co jakiś czas odnawiać powierzchnię – blaty olejowane co 2-3 lata powtórnie pokryć olejem, natomiast lakierowane co 4-5 lat polakierować ponownie, używając tego samego rodzaju preparatu, np. lakieru akrylowego
Wszechstronny laminat
Płyty meblowe pokryte laminatem charakteryzują się odpornością na zarysowania, wysoką temperaturę (chociaż nie poleca się stawiania gorącego garnka bezpośrednio na blacie) oraz, w miejscach szczelnie pokrytych laminatem, na wilgoć. Łatwo je się czyści (wystarczy przetrzeć mokrą ściereczką z detergentem). Długo też zachowują urodę, nawet do kilkunastu lat. Dużą ich zaletą jest bogate wzornictwo i kolorystyka. Najbardziej popularne są m.in. imitacje drewna, kamienia i betonu. Możemy też dostać blaty bez wzoru, za to w różnych kolorach. Kolejną dość istotną zaletą jest to, że blaty laminowane są niedrogie. Ich wadą natomiast może być słaba odporność na wilgoć w miejscach łączeń laminatu. W ofercie sklepów dostępne są też blaty wykonane z samego laminatu, zazwyczaj są cieńsze i bardziej odporne na zalanie cieczą oraz wytrzymalsze.
Skomentuj:
Fokus na blat kuchenny