Gotowanie na wyspie
Wyspa kuchenna to wygodne rozwiązanie, które nie tylko poprawi funkcjonalność kuchni, ale też uatrakcyjni jej wygląd. Dobrze zaprojektowana może stać się centralnym punktem życia rodzinnego.
Ta wolno stojąca zabudowa najczęściej jest łącznikiem pomiędzy otwartą kuchnią ai salonem, choć zdarza się, że również w zamkniętej kuchni decydujemy się na nią. Jest nieoceniona w poprawianiu komunikacji w dużych wnętrzach – zmniejsza odległości pomiędzy strefami. Jednak to niejedyna jej zaleta, ponieważ dostęp do tej zabudowy mamy aż z czterech stron, sprawdza się podczas wspólnego, rodzinnego gotowania. Jest też idealnym miejscem do przechowywania, zmywania, gotowania lub jedzenia.
Wyspa kuchenna doskonale umiejscowiona
Choć zazwyczaj wyspa kuchenna poprawia komunikację ustawiona w zbyt małym wnętrzu może ją zakłócić, więc zanim postanowimy zamontować taką zabudowę warto sprawdzić jest na to odpowiednio dużo miejsca. Wokół zabudowy powinno pozostać min. 120 cm wolnej przestrzeni. Łatwo więc obliczyć, że na zabudowę o wielkości 60 x 60 cm (to minimalne wymiary, jakie powinna mieć wyspa kuchenna) potrzebujemy 4m² (200 x 200 cm) wolnej przestrzeni. Zazwyczaj jednak taka zabudowa jest o wiele większa, a jej wymiary zależą od tego w co zostanie wyposażona.
Strefy robocza i przechowywania w kuchni
Najprostszym rozwiązaniem jest wyspa kuchenna z blatem roboczym. Gdy jest odpowiednio duża przygotowywać na nim posiłki może jednocześnie kilka osób. Jeśli zabudowę wyposażymy w szafki lub szuflady zyskamy też dużo miejsca na przechowywanie. Warto zaplanować tu przestrzeń na akcesoria potrzebne podczas obrabiania pokarmów – noże, tarki, miseczki, pojemniki itp. Jeśli wyspa stoi w kuchni otwartej na salon, od strony pokoju można zaplanować też otwarte półki na książki lub bibeloty.
Projektowanie wyspy kuchennej
Projektowanie wyspy kuchennej to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim funkcjonalności. Dlatego warto wybrać rozwiązania, które poprawiają i jedno, i drugie. Obecnie popularny jest system bezuchwytowy, wykorzystujący listwy korytkowe Schüco. Prezentuje się on nie tylko nowocześnie i elegancko, ale również zapewnia wygodę użytkowania.
Dobrze zorganizowane szuflady. Wyspa kuchenna to idealne miejsce na szuflady. Warto zadbać o ich odpowiednią aranżację wewnętrzną. Drewniane wkłady na sztućce to doskonałe rozwiązanie, które pomoże znaleźć miejsce na wszystko, czego potrzebujemy.
Kosz na śmieci – niezbędny element. W projektowaniu wyspy kuchennej nie można zapominać o koszu na śmieci. Jego odpowiednie umiejscowienie to klucz do funkcjonalnej przestrzeni. Obecnie niezbędne są systemy segregacji odpadów, które ułatwiają codzienne czynności i wspierają ekologiczne podejście do gospodarowania odpadami.
Praktyczne rozwiązania – cargo. Jeśli na wyspie znajduje się płyta grzewcza lub blat roboczy, obok niej powinno znaleźć się wąskie cargo, idealne na przyprawy czy oliwy. Takie rozwiązanie pozwala na szybki dostęp do najczęściej używanych składników podczas gotowania i przygotowania posiłków.
Przemyślany projekt wyspy kuchennej sprawi, że stanie się ona nie tylko ozdobą kuchni, ale przede wszystkim jej sercem, w którym wszystko jest pod ręką i na swoim miejscu.
ANITA ŁOPATKA, Marketing Manager PEKA
Przestrzeń do gotowania
Popularnym rozwiązaniem jest montaż na wyspie płyty grzejnej. Do wyboru mamy urządzenia indukcyjne oraz elektryczne oraz gazowe. Te pierwsze do działania będą potrzebowały instalacji elektrycznej 230 V lub 400 V. Doprowadzenie jej jest stosunkowo łatwe - wystarczy przewody umieścić pod posadzką. Trudniejszy, choć nie niemożliwy, jest montaż płyty gazowej. W Polsce nie wolno trwale zakrywać rur z gazem, więc nie można ich ukryć pod posadzką. W takim przypadku można zamienić wolnostojącą wyspę na półwysep i w zabudowie ukryć instalację lub wykorzystać gaz płynny z butli, którą też można ukryć w szafce. Bez względu na to jaką płytę zamontujemy niezbędny będzie okap. Zawieszony nad kuchenką będzie potrzebował doprowadzenia instalacji elektrycznej i wentylacyjnej. Można też zdecydować się na modele montowane w blacie lub zintegrowane z płytą grzejną.
Pamiętajmy też o tym, że wyspa z płytą grzejną nie może być zbyt mała. Wokół urządzenia warto pozostawić po obu jego stronach min. 40 cm miejsca, na odstawienie naczyń podczas gotowania.
Zmywanie na wyspie kuchennej
Zlewozmywak i zmywarka na wyspie kuchennej to wygodne rozwiązanie, ale wymaga kilku prac – doprowadzenia kanalizacji, wodociągu i instalacji elektrycznej. Warto jednak wykonać tę pracę, bo strefa zmywania w centrum kuchni jest bardzo wygodna, zwłaszcza, gdy jest na tyle duża, by obok zmieścił się blat, a pod nim zmywarka.
Zlewozmywak na wyspie kuchennej
Pierwszy raz zetknąłem się ze zlewozmywakiem na wyspie kuchennej w katalogu amerykańskiej firmy Kohler. Prezentowano tam modele jednokomorowe, raczej nieduże, ponieważ zazwyczaj był to drugi, pomocniczy zlewozmywak w kuchni. W Polsce jest to raczej nieczęste rozwiązanie, chociażby ze względu na to, że nasze wnętrza nie są aż tak przestronne. Jednak coraz chętniej sięgamy po ciekawe, zwiększające komfort pracy rozwiązania, w tym zlewozmywak na wyspie kuchennej. Jest to możliwe m.in. dzięki dużemu wyborowi modeli. Szeroka gama produktów daje swobodę pracy architektowi, który może zaprojektować w tej zabudowie mały, większy, kwadratowy lub podłużny zlewozmywak.
Przykładem mogą być produkty marki System Ceram, dostępne w różnych rozmiarach – od bardzo małych modeli jednokomorowych, poprzez duże pojedyncze komory, aż do zlewozmywaków dwukomorowych. Na wyspę kuchenną jako dodatkowy poleciłbym model z wąską komorą podwieszaną, z naszej oferty np. Mera 16, 32 lub 40. Jeśli miałby to być jedyny zlewozmywak w kuchni, to powinna to być komora pasująca do szafki o szer. 60 cm, a gdy rodzina jest duża, można zdecydować się na model o wymiarach powyżej 70 cm. Nie bez znaczenia jest też wygląd zlewozmywaka, który należy dobrać do rodzaju blatu i wykończenia szafek, np. do modnych ostatnio blatów z kamienia lub spieku pasują zlewozmywaki podwieszane stalowe lub ceramiczne. Nie polecam modeli kompozytowych ze względu na dość szybkie zużywanie się ich powierzchni. Za to chętnie proponuję klientom zlewozmywaki w różnych kolorach, których wspomniany System Ceram ma aż 15, w tym są zarówno matowe, jak i w wykończeniu z połyskiem.
Oczywiście zawsze proponuję klientom dodatkowe akcesoria, które ułatwiają pracę. Są to m.in. dozownik płynu do mycia naczyń lub mydła, wylewki wody filtrowanej czy miseczki, deski, sitka.
JAN ŚMIGIELSKI, właściciel Śmigielski Technika Kuchenna
Kącik jadalniany w kuchni
Wyspa to idealne miejsce na spożywanie posiłków, warto więc urządzić przy niej kącik jadalniany, najlepiej dla całej rodziny. Pamiętajmy jednak, że jej wysokość równa się wysokości tradycyjnych blatów, więc do siedzenia będą potrzebne hokery. Możemy też obniżyć blat w części jadalnianej, dzięki czemu można usiąść wygodnie na tradycyjnych krzesłach.
Estetyczna wyspa kuchenna
Oczywiście wyspa kuchenna to nie tylko funkcjonalna zabudowa, ważne jest też by zdobiła naszą kuchnię. W tym przypadku ważny jest dobór odpowiednich materiałów wykończeniowych – zarówno na fronty jak i blaty. Można zdecydować się na te same materiały, którymi wykończona jest pozostała zabudowa lub wybrać inne dekory, które sprawią, że wyspa będzie główną ozdobą kuchennej przestrzeni. Natomiast aby ten estetyczny wygląd pozostał na długo dobierzmy materiały najwyższej jakości.
Skomentuj:
Gotowanie na wyspie