Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Krochmal - przepis

AI
Krochmal - przepis - masa44/Shutterstock

Przygotowanie krochmalu jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Krochmal robimy podobnie jak kisiel. Potrzebujemy małego garnka, mąki ziemniaczanej oraz szklanki i wody. Podpowiadamy, jak zrobić krochmal.

Jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej?

Krochmal robimy podobnie jak kisiel. Potrzebujemy małego garnka, mąki ziemniaczanej (alternatywnie skrobi ziemniaczanej) oraz szklanki. Do garnka wlewamy pół litra wody, natomiast szklankę wypełniamy do połowy zimną wodą. Do szklanki dodajemy powoli dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej i cały czas mieszamy, by nie powstały grudki. W ten sposób tworzymy zawiesinę, którą wlewamy do wrzącej wody w garnku i cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i uzyska właściwą konsystencję krochmalu.

Gotowy domowy krochmal można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu przez kilka miesięcy. Aby użyć krochmalu, rozpuść go w wodzie i dodaj do potraw, aby zwiększyć ich gęstość lub jako składnik do panierowania mięsa lub ryb.

Jak zrobić domowy krochmal? - Sea Wave/Shutterstock

Do czego wykorzystać krochmal z mąki ziemniaczanej?

Gotowy krochmal z mąki ziemniaczanej to uniwersalny składnik kuchenny, który można wykorzystać w wielu potrawach. Oto kilka sposobów, w jakie można go użyć:

Jak jeszcze można użyć domowego krochmalu?

Krochmal do kąpieli - Nick Alias/Shutterstock
Udostępnij

Przeczytaj także

Parawan nawannowy - alternatywa dla kabiny prysznicowej
Ożywiamy wnętrze - akcesoria i dekoracje do łazienki

Polecane

Jesień: praca plastyczna – inspiracje na kreatywne zajęcia dla dzieci i dorosłych
Słomiane dekoracje świąteczne – powrót do tradycji
Ozdoby z kasztanów – naturalne dekoracje do każdego domu

Skomentuj:

Krochmal - przepis

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej