Na co zwrócić uwagę, gdy kupujesz garnki indukcyjne?
Gotowanie w garnkach indukcyjnych może być prawdziwą przyjemnością. Zobacz, czym kierować się podczas wyboru tych naczyń, by odnosić kulinarne sukcesy z ich wykorzystaniem. Średnica garnka – czyli czy zawsze rozmiar naczynia ma znaczenie?
Wielkość garnka indukcyjnego powinna być dopasowana do pola grzewczego. Najlepiej, by średnica naczynia była taka sama lub nieco mniejsza. W przypadku, gdy garnek będzie większy niż pole grzewcze, urządzenie może mieć problem z jego wykryciem. Jeżeli nie chcesz borykać się z tego typu problemem, możesz też postawić na kuchenkę z tzw. panelami sensorycznymi, która wykrywa garnek bez względu na jego wielkość.
Zwróć uwagę na dno garnków
Płaskie, grube i odporne na odkształcenia – to krótki opis idealnego dna garnków indukcyjnych. Sprawdź także, ile warstw na naczynie. Te najwyższej jakości mają od 3 do 6 warstw. Każda z nich spełnia inną funkcję.
Przetestuj uchwyty garnka
Gotowanie jest nieodłącznie związane z przenoszeniem garnków. Co więcej, gdy naczynie będzie już na płycie grzewczej, również zdarzy Ci się je trzymać za rączkę, aby np. zawartość nie rozlała się na płytę albo garnek nie wyślizgnął się pod wpływem intensywnego mieszania. Dlatego bardzo istotne jest sprawdzenie, czy uchwyty garnka indukcyjnego są solidnie przymocowane. Dla swojego komfortu warto też wybierać garnki z nienagrzewającymi się rączkami. Takie naczynia można znaleźć np. w sklepie internetowym Tadar.pl.
Postaw na dobrej jakości materiał
Chcąc gotować w pełni zdrowo i smacznie, wybieraj tylko takie garnki indukcyjne, które są wykonane z dobrej jakości tworzywa. Sprawdzi się tu np. garnek ze stali nierdzewnej. Wyróżnia się on odpornością na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne czy korozję. Co więcej, materiał, z którego jest wykonany taki garnek, nie wchodzi w interakcję z jedzeniem, nawet tym kwaśnym, a przy tym nie zmienia jego smaku. Dzięki temu możesz cieszyć się walorami wspaniałych potraw.
Nieco lżejsze i lepiej przewodzące ciepło są garnki aluminiowe. Takie naczynia charakteryzują się jednak mniejszą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Poza tym należy podkreślić, że dobrej jakości garnki aluminiowe są bezpieczne dla organizmu. Przed bezpośrednim wpływem aluminium chroni użytkownika powłoka, zwykle ceramiczna, teflonowa albo przypominająca kamień, jaką została pokryta powierzchnia naczynia.
W pełni bezpiecznym dla zdrowia, a przy tym uniwersalnym materiałem jest emalia. Garnki na indukcję emaliowane to naczynia odporne na działanie wysokich temperatur, niereagujące z pożywieniem.
Garnki na indukcję mogą być też wykonane z ceramiki albo wyróżniać się żeliwnym korpusem. Oczywiście, garnki z takich materiałów również sprawdzą się na kuchence indukcyjnej.
Uwaga! Pamiętaj, by do mieszania dania w garnku nie stosować ostrych, metalowych przedmiotów, ponieważ mogą uszkodzić powłokę naczynia.
Mycie w zmywarce i przechowywanie w lodówce – kolejne zalety garnków
Korzystanie z garnka indukcyjnego nie kończy się na płycie indukcyjnej, ale w zlewie, w zmywarce albo – gdy jeszcze trochę zostało np. z obiadu – w lodówce. Dlatego bardzo istotne, by taki garnek indukcyjny mógł być myty lub konserwowany tak, jak Ty lubisz najbardziej. Plusem naczynia z pewnością będzie możliwość jego mycia w zmywarce.
Garnek powinien być też wykonany z takiego materiału, który byłby odporny na działanie niskich temperatur, np. z emalii. Da Ci to możliwość komfortowego przechowywania resztek z posiłku w lodówce bez obaw o zniszczenie naczynia.
Sprawdź gwarancję na garnki indukcyjne
Zakup garnków indukcyjnych powinien być inwestycją na lata. Dlatego dobrej jakości naczynia objęte są okresem gwarancyjnym. Zwykle można liczyć nawet na 2 lata gwarancji.
Skomentuj:
Na co zwrócić uwagę, gdy kupujesz garnki indukcyjne?