Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności? Jak prawidłowo pakować próżniowo?

Redakcja
Pakowanie próżniowe - Shutterstock

Pakowanie próżniowe (inaczej vacuum packaging) wydłuża przydatność do spożycia produktów średnio 3-krotnie - ale chodzi nie tylko o sposób przechowywania żywności. Przy okazji możesz odkryć metodę gotowania sous vide. To technika kulinarna, w której żywność gotuje się w próżni w precyzyjnie kontrolowanych niskich temperaturach przez ściśle określony czas. Dzięki sous vide prawie niemożliwe jest niedogotowanie lub rozgotowanie produktów. Posiłki są zdrowe, ponieważ niskie temperatury pozwalają zachować ich wartości odżywcze.

Pakowanie próżniowe. Jakie opakowania próżniowe mamy do dyspozycji?

Istnieją 2 główne rodzaje materiałów próżniowych do pakowania:

• Torebki gładkie wykonane są z trójwarstwowego plastiku spożywczego. Chronią produkty przed wilgocią i promieniowaniem UV. W woreczku nie ma szczelin, przez które może uciekać powietrze.

• Opakowania wzmocnione nazywane są również falistymi lub żebrowanymi. Z jednej strony pokryte są wzmocnioną siateczką. Taką siatkę uzyskuje się dzięki temu, że komórki w kształcie rombu są wykonane z tworzywa sztucznego. Dzięki siateczce są mocniejsze. Worki wzmocnione stosowane są zarówno do pakowarek komorowych, jak i typu tubeless. Worki nie sklejają się na całej długości. Mają kanały umożliwiające ucieczkę powietrza. Dzięki temu możesz wypompować całe powietrze z torby.

Do opakowań komorowych stosuje się opakowania tekturowe, gdy pakowane są produkty o niestandardowych wymiarach, które nie mieszczą się w komorze. Torby strunowe posiadają specjalne zapięcie. Zamki błyskawiczne są powszechnie stosowane w ręcznych zgrzewarkach próżniowych. Takie opakowania muszą nadawać się do mrożenia i dalszej obróbki cieplnej.

Próżniowe pakowanie żywności - bezpieczeństwo produktu

Pojawia się pytanie czy pakowanie w plastik, z którego wykonane są te torby, jest bezpieczne. Odpowiedź brzmi - tak. Do produkcji takich toreb na masową skalę stosuje się nietoksyczne rodzaje plastiku - polietylen i polipropylen. Polietylen i polipropylen są uznawane przez Komisję Europejską za najbezpieczniejsze rodzaje plastiku. Oznaczone są numerami 1, 2, 4 i 5 - kodami kategorii tworzyw sztucznych bezpiecznych dla produktów spożywczych.

Opakowania do gotowania metodą sous vide to nie jedyna opcja, pozwalająca wydłużyć termin przydatności do spożycia w domowych warunkach. Możliwe jest również pakowanie produktów w zwykłą folię spożywczą oraz w szklane słoiki do konserw. Szklane słoiki są dobrym zamiennikiem plastiku. Są wygodne do przygotowywania deserów, dań porcjowanych, musów, sosów, kremów i nie tylko.

Pakowanie próżniowe - Shutterstock

Przechowywanie w szczelnym opakowaniu foliowym - jaki rozmiar opakowania wybrać?

Wymiary woreczka pozwalającego próżniowo pakować żywność uzależniona jest od rodzaju, wielkości i kształtu produktu. Standardowe rozmiary worków próżniowych to: 16x25 cm, 20x30 cm, 30x40 cm, 25x35 cm. Rozmiary te pomieszczą niemal wszystkie najczęściej wykorzystywane w domowej kuchni produkty spożywcze. Przyjmuje się następujące proporcje do próżniowego pakowania żywności:

Jeśli chcesz zapakować lub przygotować produkt o niestandardowym rozmiarze, użyj rolek. Sam worek musi być wystarczająco ciasny i gruby. Optymalnie jest wybrać worki o grubości 65 mikronów. Jest to dość uniwersalna grubość, która jest odpowiednia dla produktów gładkich, bez kości i niezbyt twardych: filetów, kawałków mięsa bez kości. Jeśli potrzebujesz gotować mięso z kośćmi, użyj worków o grubości 90 mikronów lub więcej. Do bardziej złożonych potraw stosuje się opakowania o następującej grubości:

Jak przygotować jedzenie do próżniowego pakowania?

Zanim spakujesz jedzenie, musisz je przygotować. Przygotowane potrawy są higieniczne, lepiej się przechowują i gotują bardziej równomiernie. Przygotowanie warzyw:

Przygotowanie owoców do pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe mięsa, drobiu i ryb

Pakowanie próżniowe - Shutterstock

Dlaczego warto postawić na pakowanie próżniowe żywności?

W szczelnym opakowaniu zostaje ograniczona ilość tlenu, który jest głównym winowajcą, jeśli chodzi o szybkie psucie się żywności. Pakowanie próżniowe (przeprowadzane na bazie odsysania powietrza) sprawia, że produkty przechowywane w ten sposób dłużej zachowują świeżość, konsystencję, ładny zapach i - przede wszystkim - wartości odżywcze.

Udostępnij

Przeczytaj także

Mieszkanie z widokiem na zieleń
Jak zaoszczędzić podczas urządzania wnętrz?
Mieszkanie na wynajem – 5 wskazówek, jak je zaprojektować i urządzić

Polecane

Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?

Skomentuj:

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności? Jak prawidłowo pakować próżniowo?

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej