Paloma Inn - space age bistro na Poznańskiej w Warszawie
Oryginalnie urządzony lokal stał się już stałym punktem na kulinarnej mapie Warszawy. W Paloma Inn można delektować się autorskimi daniami z włoskim akcentem oraz pysznymi koktajlami. To miejsce idealne do celebrowania – zarówno nietuzinkowych smaków, jak i czasu spędzonego z przyjaciółmi, w wyjątkowej atmosferze. Latem Paloma Inn zaprasza do dużego ogródka, gdzie prezentuje nowe sezonowe menu.
Kolorowa przestrzeń i dopracowane menu
Pomysł na stworzenie lokalu zrodził się podczas pandemii, a lokal otworzył swoje drzwi w lipcu 2021 roku. Po trudnych czasach lockdown'u dla branży gastronomicznej Paloma Inn ożywiła ulicę Poznańską, oferując gościom kolorową przestrzeń i niestandardowe potrawy. Dziś, po trzech latach działalności, lokal nadal wyróżnia się niesamowitą estetyką. Wszystkie elementy wyposażenia tworzą harmonijną całość – neonowy kieliszek martini wita gości, nastrojowa muzyka towarzyszy im przez cały wieczór, a połączenie smaków na talerzu pozostaje w pamięci na długo.
Paloma Inn - skąd pomysł?
Za Paloma Inn stoją trzy kobiety, które poznały się na studiach, a wspólna pasja do gastronomii zacieśniła ich więzi. Zielony lokal w centrum Warszawy nie jest ich pierwszym wspólnym przedsięwzięciem. Marianna Zjawińska wcześniej otworzyła Prochownię Żoliborz, za co mieszkańcy wybrali ją Żoliborzanką Roku 2023. Sylwia Zarembska przez wiele lat działała na warszawskiej scenie jako didżejka, promotorka, organizatorka imprez oraz założycielka kolektywu Wixapolonia. Kasia Zbikowska jest związana z gastronomią od 11 lat, pasjonuje się gotowaniem, a jej miłość do Meksyku zaowocowała otwarciem wraz z Sylwią foodtrucka Ricos Tacos oraz Baru Pacyfik, znanego z tequili i tropikalnego jedzenia.
Chciały stworzyć coś razem – tak narodziła się Paloma nad Wisłą, szybko zdobywając popularność. Marzyły o nowym, bardziej eleganckim koncepcie restauracyjnym. Inspirując się futurystycznymi hotelami z Kalifornii z lat 60. i 70., stworzyły retro-futurystyczną Paloma Inn, zachwycającą swoim zielonym wnętrzem.
Nowe menu sezonowe
Założycielki Paloma Inn kładą nacisk na relacje.
– Chcemy zachęcić naszych gości do niespiesznego spędzania czasu – spotykajmy się na leniwe brunche, celebrujmy czas z rodziną i przyjaciółmi. Przestańmy pędzić i pozwólmy sobie na uważne odkrywanie sezonowych smaków i nowych połączeń. – mówi Marianna.
Nowe menu sezonowe obejmuje między innymi brunchowe propozycje. Brunch to połączenie późnego śniadania i lunchu, stanowiące świetną okazję do spotkań towarzyskich i mniej formalnych spotkań biznesowych.
W ofercie brunchowej Paloma Inn znajdują się świeżo wypiekane bajgle, kwiaty cukinii w tempurze, białe piklowane szparagi z melonem, a także słodkie pancakes z mascarpone i jagodami. Menu jest retro-futurystyczne – wegański kawior, trufle, pikle, tost hawajski i amerykańskie desery z wisienką, wszystko ze sprawdzonych źródeł, przygotowywane pod czujnym okiem szefowej kuchni.
Menu Paloma Inn obejmuje również autorskie koktajle, które przyciągają swoim kolorowym wyglądem i smakiem. Karta zawiera także mocktaile, wpisujące się w rosnący trend noLo.
Lokal oferuje także autorskie desery – nowojorski sernik red velvet, szarlotkowy ptyś oraz wegańskie ciasto na oliwie z oliwek z pistacjową glazurą, morelową konfiturą, oliwą miętową i sojową bitą śmietaną.
Futurystyczne inspiracje w neonowych kolorach
Wnętrze w stylu space-age powstawało przez rok pandemicznego zamknięcia. Ten czas pozwolił właścicielkom uruchomić wyobraźnię, czego efektem jest miejsce odzwierciedlające wspólne zainteresowania estetycznych, nostalgię za czasami Jetson'ów, atomu i podróży na księżyc. Paloma Inn jest jak bar hotelowy – bez hotelu. To przyszłość, która już się wydarzyła.
Tego lata złap chwilę oddechu, spędzaj czas ze znajomymi, odkrywaj nowe smaki i próbuj! A jeśli to wszystko może dziać się w nietuzinkowym miejscu o futurystycznym klimacie jak z Jetson'ów – warto spróbować!
Paloma Inn, ul. Poznańska 21, Warszawa.
Skomentuj:
Paloma Inn - space age bistro na Poznańskiej w Warszawie