Pochłaniacz kuchenny – czym różni się od wyciągu?
Wybierając okap, nierzadko musimy zdecydować pomiędzy wyciągiem a pochłaniaczem kuchennym. Czym rożni się jedno urządzenie od drugiego, na które warto się zdecydować i które lepiej się sprawdzi w Twojej kuchni. Zobacz nasze porównanie.
Pochłaniacz a okap
Pochłaniacz kuchenny to tak naprawdę rodzaj okapu z filtrem. Okapy mogą bowiem działać na dwa sposoby: jako wyciąg lub jako pochłaniacz. Jeżeli nasze urządzenie podłączamy do wentylacji, a opary i intensywne zapachy, które powstają podczas gotowania, odprowadzane są poza kuchnię, możemy mówić o wyciągu. Kiedy jednak instalujemy okap bez podłączenia komina, mamy do czynienia z pochłaniaczem. Ale w jaki sposób w takim wypadku nasz sprzęt oczyszcza kuchenne powietrze?
Pochłaniacz kuchenny – jak działa?
Pochłaniacze do kuchni działają w tzw. obiegu zamkniętym. Aby mogły skutecznie oczyszczać powietrze w naszej kuchni, niezbędny jest montaż filtrów węglowych. Wiele modeli okapów może działać zarówno w trybie wyciągu, jak i pochłaniacza, i to tak naprawdę od nas zależy, czy podłączymy urządzenie do wentylacji czy też zdecydujemy się na instalację filtra. To właśnie filtr węglowy jest odpowiedzialny za pochłanianie pary, zapachów i innych zanieczyszczeń w pochłaniaczach kuchennych. Oczyszczone przez filtr powietrze powraca do kuchennego obiegu, stąd też mówimy o działaniu w obiegu zamkniętym.
Pochłaniacz pary – gdzie się sprawdzi?
Okapy bezkominowe najczęściej wykorzystywane są w małych kuchniach lub w pomieszczeniach, w których nie mamy możliwości podłączenia urządzenia do komina wentylacyjnego. Ich wydajność po zastosowaniu filtra z reguły jest nieco niższa, niż kiedy okap pracuje w trybie wyciągu, dlatego tego rodzaju sprzęt lepiej jest wybierać do pomieszczeń o niewielkiej kubaturze. Z drugiej strony ogromną zaletą pochłaniaczy jest możliwość instalacji ich w dowolnym miejscu w kuchni, co z kolei przynosi nam nieograniczone możliwości aranżacyjne. Ponadto taki okap zajmować będzie też znacznie mniej miejsca, a jedyne, co musimy mu zapewnić, to dostęp do gniazda elektrycznego.
Okap z pochłaniaczem – rodzaje
Pochłaniacz filtrowy występuje właściwie w tych samych wersjach, co standardowy wyciąg. Tak jak wspomnieliśmy, w szeregu okapów możemy po prostu założyć filtr, by zamienić go w pochłaniacz kuchenny. Ponieważ jednak pochłaniacze najczęściej stosujemy w małych kuchniach, do najpopularniejszych należą te podszafkowe. Wszystko z uwagi na ich kompaktowe rozmiary. Okap podszafkowy występuje w trzech rodzajach: do pełnej zabudowy, do montażu pod szafką oraz w wariancie teleskopowym. Możemy zatem w pełni ukryć go w zabudowie meblowej nad płytą grzejną lub też zainstalować go tak, by w mniejszym bądź większym stopniu był widoczny.
Pochłaniacz kuchenny – jak wybrać?
Jest kilka wyznaczników dobrze dobranego okapu. Zobacz, czym kierować się, wybierając pochłaniacz kuchenny:
- wydajność – to najważniejszy parametr, na którym powinniśmy się skupić. Wydajność określa nam, ile metrów sześciennych powietrza urządzenie jest w stanie oczyścić w przeciągu godziny. Dlatego też wydajność musi być odpowiednio dobrana do kubatury kuchni, przy założeniu, że dla efektywnego działania pochłaniacza, w przeciągu 1 godziny powietrze w pomieszczeniu powinno zostać wymienione 6 razy,
- wymiary – to drugi z kluczowych parametrów. Szczególnie ważna jest tu szerokość okapu, która musi korelować z szerokością naszej płyty grzejnej. Do dwupalnikowych płyt możemy dobrać kompaktowe okapy o szerokości 45 cm, do czteropalnikowych sprawdzą się modele o szerokości 60 cm, a do pięcio- i sześciopalnikowych o szerokości 90 cm.
- oświetlenie – w aktualnie obecnych na rynku okapach znajdziemy dwa rodzaje oświetlenia: oświetlenie halogenowe i oświetlenie ledowe. Lepszym wyborem będzie to drugie, z uwagi na to, że diody LED są znacznie bardziej trwałe i energooszczędne niż halogeny, a ponadto emitują przyjazny dla oczu rodzaj światła. W bardziej zaawansowanych modelach z żarówkami ledowymi możemy też sterować barwą oświetlenia, dopasowując ją do pory dnia czy nastroju, jaki chcemy stworzyć w kuchni,
- liczba poziomów pracy – pochłaniacze kuchenne z reguły oferują nam wybór spomiędzy trzech stopni pracy, jednak mocniejsze modele wyposażane są niekiedy w tryb turbo, dzięki któremu urządzenie może wejść na bardzo wysokie obroty. Tryb ten jest niezwykle przydatny chociażby podczas smażenia i z całą pewnością sprawdzi się w otwartych kuchniach,
- głośność – aby mieć pewność, że nasz okap będzie cichy, przed jego zakupem sprawdźmy emitowany przez urządzenie poziom hałasu. Jeżeli nasz okap okaże się być zbyt głośny, będziemy uruchamiać go niechętnie,
- klasa energetyczna – oczywiście im wyższa, na tym większe oszczędności prądu możemy liczyć,
- funkcje dodatkowe – nowoczesne pochłaniacze kuchenne wyposażane są w ciekawe funkcje, które mogą dodatkowo usprawnić naszą pracę w kuchni. Przydatna może okazać się funkcja timera, za sprawą której urządzenie automatycznie wyłącza się po zaprogramowanym przez nas czasie. W sterowaniu pracą okapu może natomiast pomóc nam pilot lub też możliwość sterowania gestem, która dostępna jest w najbardziej zaawansowanych modelach.
Skomentuj:
Pochłaniacz kuchenny – czym różni się od wyciągu?