Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Pochłaniacz kuchenny – czym różni się od wyciągu?

Kernau
Pochłaniacz kuchenny – czym różni się od wyciągu? - Kernau

Wybierając okap, nierzadko musimy zdecydować pomiędzy wyciągiem a pochłaniaczem kuchennym. Czym rożni się jedno urządzenie od drugiego, na które warto się zdecydować i które lepiej się sprawdzi w Twojej kuchni. Zobacz nasze porównanie.

Pochłaniacz a okap

Pochłaniacz kuchenny to tak naprawdę rodzaj okapu z filtrem. Okapy mogą bowiem działać na dwa sposoby: jako wyciąg lub jako pochłaniacz. Jeżeli nasze urządzenie podłączamy do wentylacji, a opary i intensywne zapachy, które powstają podczas gotowania, odprowadzane są poza kuchnię, możemy mówić o wyciągu. Kiedy jednak instalujemy okap bez podłączenia komina, mamy do czynienia z pochłaniaczem. Ale w jaki sposób w takim wypadku nasz sprzęt oczyszcza kuchenne powietrze?

Okap teleskopowy Kernau KTH I 10.161. 2B - Kernau

Pochłaniacz kuchenny – jak działa?

Pochłaniacze do kuchni działają w tzw. obiegu zamkniętym. Aby mogły skutecznie oczyszczać powietrze w naszej kuchni, niezbędny jest montaż filtrów węglowych. Wiele modeli okapów może działać zarówno w trybie wyciągu, jak i pochłaniacza, i to tak naprawdę od nas zależy, czy podłączymy urządzenie do wentylacji czy też zdecydujemy się na instalację filtra. To właśnie filtr węglowy jest odpowiedzialny za pochłanianie pary, zapachów i innych zanieczyszczeń w pochłaniaczach kuchennych. Oczyszczone przez filtr powietrze powraca do kuchennego obiegu, stąd też mówimy o działaniu w obiegu zamkniętym.

Pochłaniacz pary – gdzie się sprawdzi?

Okapy bezkominowe najczęściej wykorzystywane są w małych kuchniach lub w pomieszczeniach, w których nie mamy możliwości podłączenia urządzenia do komina wentylacyjnego. Ich wydajność po zastosowaniu filtra z reguły jest nieco niższa, niż kiedy okap pracuje w trybie wyciągu, dlatego tego rodzaju sprzęt lepiej jest wybierać do pomieszczeń o niewielkiej kubaturze. Z drugiej strony ogromną zaletą pochłaniaczy jest możliwość instalacji ich w dowolnym miejscu w kuchni, co z kolei przynosi nam nieograniczone możliwości aranżacyjne. Ponadto taki okap zajmować będzie też znacznie mniej miejsca, a jedyne, co musimy mu zapewnić, to dostęp do gniazda elektrycznego.

Okap z pochłaniaczem – rodzaje

Pochłaniacz filtrowy występuje właściwie w tych samych wersjach, co standardowy wyciąg. Tak jak wspomnieliśmy, w szeregu okapów możemy po prostu założyć filtr, by zamienić go w pochłaniacz kuchenny. Ponieważ jednak pochłaniacze najczęściej stosujemy w małych kuchniach, do najpopularniejszych należą te podszafkowe. Wszystko z uwagi na ich kompaktowe rozmiary. Okap podszafkowy występuje w trzech rodzajach: do pełnej zabudowy, do montażu pod szafką oraz w wariancie teleskopowym. Możemy zatem w pełni ukryć go w zabudowie meblowej nad płytą grzejną lub też zainstalować go tak, by w mniejszym bądź większym stopniu był widoczny.

Okap przyścienny Kernau KCH 1152 B - Kernau

Pochłaniacz kuchenny – jak wybrać?

Jest kilka wyznaczników dobrze dobranego okapu. Zobacz, czym kierować się, wybierając pochłaniacz kuchenny:

Udostępnij

Przeczytaj także

Mieszkanie z widokiem na zieleń
Jak zaoszczędzić podczas urządzania wnętrz?
Mieszkanie na wynajem – 5 wskazówek, jak je zaprojektować i urządzić

Polecane

Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?

Skomentuj:

Pochłaniacz kuchenny – czym różni się od wyciągu?

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej