Świąteczne pierniczki
Przygotowywanie i ozdabianie pierniczków stanowi jeden z najbardziej urokliwych zwyczajów świątecznych. To doskonała sposobność, aby spędzić czas z najbliższymi, cieszyć się kreatywną zabawą, a jednocześnie zwolnić tempo i doświadczyć magii nadchodzących świąt.
Niektórzy odkładają przygotowania do świąt Bożego Narodzenia na ostatnią chwilę, podczas gdy inni podchodzą do tego zadania zorganizowanie, mając w głowie lub notatniku szczegółowy plan. Bez względu na to, do której kategorii należymy, jednym z pierwszych zadań, którego możemy się podjąć, jest wypiekanie pierniczków.
Pierniczki - przetestowana receptura
Istnieją przepisy, które nakazują przygotowanie ciastek z kilkudniowym wyprzedzeniem, aby były one najbardziej aromatyczne podczas świąt. Jest to korzystne, choć zajmie trochę czasu - jednak to wspaniała rozrywka, która tworzy magiczną atmosferę bożonarodzeniową. Szczególnie, gdy przygotowujemy pierniczki w towarzystwie rodziny, partnera, przyjaciół i oczywiście dzieci, które zazwyczaj chętnie biorą udział w dekorowaniu pierniczków i, co oczywiste, ich spożywaniu. Jedyny „problem” z pierniczkami jest taki, że gdy już zaczniemy je robić, trudno się powstrzymać i zrobić ich mało…
– Z mojego ulubionego przepisu, który dostałam od mamy, a ona od swojej przyjaciółki, wychodzi spore pudło ciasteczek. A i tak podzieliłam składniki na pół względem oryginalnego przepisu! – mówi ekspertka KiK i dodaje: – Traktuję to jednak jako zaletę. Bo nie dość, że ciastek wystarczy na podjadanie aż do świąt oraz do udekorowania choinki i świątecznego stołu, to sporą część przeznaczam na świąteczne upominki dla bliskich mi osób.
Pomysł na prezent - słodki upominek
Słodkości jako drobne prezenty to niezawodny sposób na uszczęśliwienie obdarowanej osoby. Wystarczy kilka ciastek i ładne opakowanie.
– Pierniczki nadają się do tego idealnie, bo są trwałe – można je nawet bezpiecznie wysłać w paczce. Do tego pięknie się prezentują, jeszcze lepiej pachną i tak naprawdę wystarczy zapakować je w celofan, przewiązać wstążeczką, by mieć gotowy podarunek. Ja wolę jednak zapakować po kilka-kilkanaście ciasteczek do szklanych słoiczków albo puszek ze świątecznym motywem. Są naprawdę niedrogie i wprost stworzone do przechowywania suchych ciasteczek. Można je wręczyć w prezencie albo postawić na biurku w pracy i zachęcić do częstowania się koleżanki i kolegów. Gwarantuję, że natychmiast staniecie się ulubionymi osobami w biurze – śmieje się stylistka związana z siecią KiK i dodaje: – Cóż więcej można powiedzieć… Chyba czas założyć fartuch, włączyć nastrojową świąteczną muzykę, zawołać bliskich do kuchni i niech dzieje się magia!
A oto przepis na pierniczki dla tych, którzy wciąż nie mają swojego ulubionego. Wychodzą miękkie, bardzo aromatyczne i w dużej ilości.
Przepis na miękkie pierniczki pani Ani
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 4 żółtka,
- 2 białka,
- 1/4 szklanki drobnego cukru,
- 1,5 łyżki kakao,
- 100 ml śmietany 18 proc.,
- 1,5 łyżki sody,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub 1 łyżeczka cynamonu,
- 0,5 łyżeczki zmielonych goździków,
- szczypta curry,
- szczypta pieprzu,
- 125 g masła,
- 200 g miodu.
Sposób wykonania
UWAGA: Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem, bo jest dosyć rzadkie. Musi spędzić noc w lodówce.
1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce.
2. Miód zagotować z przyprawami i wystudzić.
3. Gdy jest ciepły, roztopić w nim masło i odstawić.
4. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić.
5. Białka ubić na pianę. Dodawać cukier, dodawać żółtka i zmiksować.
6. Ubitą masę wlewać do mąki i mieszać.
7. Dodać miód i wymieszać.
8. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i odstawić ciasto do lodówki na około 24 godziny.
W dniu pieczenia:
1. Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wykrawać z niego pierniczki foremkami do ciastek.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią pierniczki tak, by się nie stykały ze sobą. Piec w 180 stopniach przez 7-12 minut.
Tak przygotowane pierniczki po ostygnięciu możemy ozdobić domowym lukrem albo słodkimi ozdobami do wypieków. Smacznego!
Skomentuj:
Świąteczne pierniczki