Wino z winogron. Prosty przepis na wino

Katarzyna Jodłowska

Wino z winogron? Mam piękne winogrona w ogrodzie czy na działce? Z roku na rok coraz obficiej owocują a Ty nie wiesz jak je wykorzystać? Robiłeś już soki, dżemy to czas najwyższy by zabrać się za domowe wino. Mamy dla Was prosty przepis

Wino z winogron
Wino z winogron
Fot. Pixabay/C003/JillWellington

Wino z winogron

Wino z winogron nie jest trudne do wytworzenia.... a na prawdę warto je zrobić  bo poza walorami smakowymi jest tez bardzo zdrowe. Owoce zawierają antyoksydanty, które chronią, przed chorobami serca i nowotworami. Wino ma również pozytywny wpływ na układ krążenia. Zawiera resweratrol który może zapobiegać otyłości. Bezpieczna porcja dla zdrowia to 200-300 ml wina dziennie.

Wino z własnej winnicy

Wino z winogron jasnych

Jeśli mamy smaczne odmiany winorośli to warto wykorzystać ich pyszne białe winogrona do przygotowania wina domowego.

Winorośl na balkonie

Wino z winogron białych przepis

  • 4 kg jasnych dojrzałych winogron
  • 6 litrów butelkowanej  lub przegotowanej kranówki
  • 2 kg cukru
  • Drożdże winiarskie
  • Pożywka dla drożdży
  • Kilka rodzynek

Przygotowanie wina z winogrona jasnego

  • Zebrane winogrona odszypułkować i opłukać.
  • Wstawić do lodówki na 24 godziny
  • Po upływie doby wsypać do butli- gąsiora
  • W 6 litrach wody rozpuścić 2 kg cukru.
  • Cukrowy syrop wlać do butli 
  • Do zawartości butli dodać drożdże razem z pożywką
  • Butle zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3-4 tygodnie.
  • Przecedzić wino i zlać do butli
  • Dodać kilka rodzynkę i zostawić na miesiąc
  • Po miesiącu mamy gotowe domowe wino

Wino z winogron ciemnych

Winogrona zbieramy przy pomocy sekatora. Ścinamy całe grona i wrzucamy do dużego pojemnika. Należy pamiętać, że kiści nie myjmy ani nawet nie płuczemy. Oddzielamy pojedyncze owoce od kiści.

Winorośl szlachetne pnącze

Wino z winogron przepis

  • 10 kg ciemnych winogron
  • 5 litrów butelkowanej  lub przegotowanej kranówki
  • 3,5 kg cukru

Wino z winogron - jak zrobić

Przy produkcji wina z ciemnych winogron nie musimy używać drożdży ponieważ ich biały nalot ułatwia fermentacje.

  • Pojedyncze owoce winogron miażdżymy i wrzucamy do butli - gąsiora
  • Winogrona zalewamy 3 litrami letniej wody
  • Przygotowujemy cukrowy syrop z 2 kg cukru i 1 litra wody i dodajemy do winogron
  • Całość mieszamy. Masa powinna zajmować 3/4 butli.
  • Gąsior zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy na 3 dni.
  • Przygotowujemy kolejny syrop z cukru. Tym razem w 1 litrze wody rozpuszczamy 1,5 kg cukru i wlewamy go do butli.
  • Całość mieszamy
  • Po tygodniu płyn odcedzamy i wlewamy do tej samej butli
  • Po upływie miesiąca wino jest już gotowe. Za pomocą rurki fermentacyjnej ścigamy je do drugiego gąsiora - uważając by nie naruszyć osadu.

Jak zbierać winogrona

Winogrona na wino zbieramy wyłącznie dorodne, dojrzałe, ale nie przejrzałe grona. Najlepiej w drugiej połowie września, w porze suchej, przed południem, a zerwanych nie trzymamy dłużej niż kilkanaście godzin. Wybieramy owoce bez poszarpanej skórki, plam gnilnych i pleśni, resztek ziemi, liści i szypułek.

 

Skomentuj:

Wino z winogron. Prosty przepis na wino