Sekator do prac w ogrodzie
Do ścinania drobnych gałązek i grubszych pędów, do zbierania kwiatów na bukiety i ziół do sałatki... Sekator jest dla ogrodnika po prostu niezastąpiony. Prezentujemy różne dostępne na rynku modele i podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Na co zwrócić uwagę
Ostrza
Nie mogą się rozchodzić ani zbyt mocno do siebie przylegać. Większość sekatorów ma ostrza mocowane śrubą, która umożliwia regulację ich docisku. Warto poprosić sprzedawcę o wyregulowanie sekatora tak, by lekko chodził, a ostrza nie ocierały się o siebie za mocno (bo wtedy szybko się tępią). Najlepsze są ostrza ze stali szlachetnej ze specjalną powłoką antyadhezyjną, która sprawia, że sok czy żywica nie przyklejają się do ich powierzchni.
Najczęściej zużywają się sprężyny i ostrza. Wybierzmy zatem model, w którym te elementy są wymienne (wśród egzemplarzy pokazanych na zdjęciu te warunki spełniają sekatory oznaczone numerami 1, 2, 3, 4, 7, 8 i 9). Wymiana ostrzy i śrub jest łatwa i nie trzeba do tego fachowca.
Kowadełkowe i nożycowe
W zależności od tego, co będziemy ciąć (grube suche pędy czy żywe gałązki), wybieramy jeden z dwóch typów sekatora. W kowadełkowych ostrza podczas cięcia nie zachodzą na siebie. Górne opada na dolne, a dolne (zwane stalnicą) jedynie dociska pęd. Stalnica jest szeroka, metalowa, często wyposażona w nakładkę z tworzywa sztucznego albo w całości odlana z plastiku. Plastik sprawia, że cięcie jest mniej męczące. Sekatory kowadełkowe mają większą siłę cięcia, więc doskonale sprawdzają się przy usuwaniu martwych twardych pędów.
Do cięcia żywych gałązek lepsze są sekatory nożycowe zwane też dźwigniowymi. Oba ich ostrza są zaokrąglone, a stalnica cienka. Dzięki takiej konstrukcji można nimi usuwać pędy u nasady. Cięcie jest precyzyjne i czyste. Bardzo funkcjonalna jest wyprofilowana rynienka w stalnicy (modele 1, 4 i 6), która odprowadza soki, dzięki czemu ostrza się nie sklejają.
Niektóre sekatory są zaprojektowane tak, by można było nimi przyciąć również drut albo arkusz blachy. Do cięcia drutu służy kilkumilimetrowe zaokrąglone wgłębienie u nasady ostrza ma (modele 1, 4 i 6). Dzielenie arkusza blachy lub cienkiego plastiku ułatwiają karbowane ostrza.
Ergonomia
Sekator powinien być lekki i dobrze leżeć w dłoni. Warto szukać modeli, w których można regulować rozwarcie rękojeści i ostrza. Możemy wtedy dopasować rozstaw rączek do wielkości dłoni. Wajcha regulacji może się znajdować na wierzchniej stronie sekatora umiejscowiona tak, by w każdej chwili można było kciukiem zmniejszyć lub zwiększyć szerokość szczeliny między ostrzami i rozwarcie rączek. Druga możliwość to śruba od wewnętrznej strony ostrza, którą regulujemy szerokość uchwytu. Wystarczy do tego zwykły śrubokręt.
Niektóre sekatory są wyposażone w gumowe odbijacze w górnej części rękojeści (np. model 1), które redukują drgania podczas pracy.
Rękojeści
Mogą być obciągnięte miękką antypoślizgową gumą lub gąbką. Dodatkowym udogodnieniem jest wyprofilowanie rączki tak, by palce wygodnie na niej spoczywały. Niektóre modele mają bardzo lekkie uchwyty w całości wykonane z materiałów syntetycznych z dodatkiem bardzo wytrzymałego włókna szklanego. Wśród egzemplarzy pokazanych na zdjęciu te warunki spełniają sekatory oznaczone numerami 2, 4, 5, 7 i 9. Model 5 ma obrotową rączkę, która chroni dłoń przed obtarciem.