Co można zrobić z owoców pigwowca
Nad podziw obrodziły mi pigwowce. Czy z ich owoców można zrobić jakiś smakołyk dla dzieci? Katarzyna Zawistowska


Sok i bakalie. Pokrojone owoce wrzucamy do słoja, zasypujemy równą wagowo ilością cukru i przykrywamy słój papierem. Po tygodniu zlewamy sok do butelek i pasteryzujemy. Kawałki owoców ponownie zasypujemy cukrem. Po miesiącu, gdy ściemnieją, lekko je osuszamy i wkładamy do czystego słoika. Możemy ich używać w taki sam sposób jak bakalii.
Dżem. Owoce rozgotowujemy na małym ogniu, słodzimy do smaku, dodajemy żelfix, mieszamy i na gorąco zamykamy w słoikach.
Marmoladki. Owoce pieczemy w piekarniku, gorące przecieramy przez sitko, dodajemy cukier i gotujemy do chwili, gdy kropla wylana na talerzyk tężeje. Przecier rozsmarowujemy na wilgotnym pergaminie. Owocowa warstwa powinna mieć grubość 1-1,5 cm. Gdy wystygnie, przykrywamy ją zwilżonym pergaminem i delikatnie odwracamy, a po zastygnięciu kroimy na małe kawałki. Pozostawiamy, by boki marmoladek obeschły, następnie obtaczamy w cukrze i warstwami wkładamy do pudełek, przekładając pergaminem.
- Więcej o:
Wiązanki na cmentarz. 40 kolorowych dekoracji na Wszystkich Świętych
Lampiony z dyni
Dynie od A do Z. Co można z nich zrobić?
Wrzosowa kompozycja krok po kroku
Zwalczamy szczawik
Czy mrówki szkodzą roślinom? Jak chronić ogród przed mrówkami?
Biowskaźniki. Rośliny, które określają żyzność gleby
10 błędów popełnianych najczęściej przy pielęgnacji roślin doniczkowych