Jak uprawiać zioła w domu?
W ciągu lata miałam na balkonie sporo ziół. Chciałabym je przenieść na zimę do domu i z nich korzystać. Czy wszystkie gatunki dobrze to zniosą? Pyta: Małgorzata Mróz
Małgorzata Szymczykiewicz: Jeśli zależy Pani na codziennym zrywaniu świeżych ziół, to oczywiście warto zabrać do domu wszystkie ich okazy w doniczkach. Gatunki jednoroczne, takie jak bazylia, cząber i kolendra, będzie Pani mogła wykorzystywać na bieżąco, dopóki rośliny nie zamrą. Gdy ich zabraknie, to zimą w marketach spożywczych można kupić podrośnięte zioła w doniczkach, pochodzące z upraw szklarniowych. Natomiast lebiodka, szałwia lekarska, melisa, mięta, hyzop czy rozmaryn to gatunki wieloletnie.
Po przyniesieniu do domu należy je najpierw przyciąć, a ścięte fragmenty można wykorzystać bezpośrednio lub po wysuszeniu. Następnie ustawiamy zioła w możliwie chłodnym, ale dobrze oświetlonym miejscu. Jeśli będzie to parapet, to kaloryfer znajdujący się pod nim trzeba zakręcić na całą zimę. Rośliny podlewamy tak, by podłoże nie wyschło.
- Więcej o:
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"
Dlaczego rokitnik nie owocuje?
Skorupki jajek — pod jakie rośliny je stosować? Poradnik
Czym podlać drzewo, żeby uschło? Skuteczne metody na usunięcie drzewa
Wyciągnięty niedośpian [Ekspert radzi]