Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Fasolnik chiński [Ze smakiem]

dr. Magdalena Narkiewicz

Owoce fasolnika chińskiego robią wrażenie wyjątkową długością. Są też smaczne - świetnie nadają się na warzywne spaghetti.

15698427 https bi
Fot. Shutterstock/Pokpong
Długie, półmetrowe strąki o grubości ołówka tworzy fasolnik chiński (Vigna sinensis), inaczej wspięga lub wigna chińska (czyt. winja). Jest to pochodzący z Afryki, ale szczególnie ceniony na Dalekim Wschodzie krewniak fasoli. Pachnące, różowe lub fioletowe kwiaty w naszym klimacie rozwijają się od połowy czerwca. Natomiast niedojrzałe, zielone lub purpurowe strąki w gorące lata zbiera się od końca lipca do przymrozków. Są słodsze od fasoli szparagowej i nie mają włókien. Gotuje się je tylko 5 minut. Krajowe firmy nasienne rozmnażają głównie dwie odmiany o zielonych strąkach - 'Fakir' i 'Kobra'. W sprzedaży internetowej bywają też nasiona innych odmian, m.in. purpurowej 'Tsu In', której strąki zachowują kolor po ugotowaniu. Trzeba je jednak szybko zalać zimną wodą. Fasolnik uprawiamy tak jak balsamkę. Roślina ma zdolność wiązania azotu z powietrza, a jej korzenie poprawiają strukturę gleby. W sklepach znajdziemy też nasiona innego rodzaju pnącza o podobnej nazwie. Fasolnik egipski, inaczej wspięga pospolita (Lablab purpureus, Dolichos lablab), ceniony jest za kwiaty oraz dekoracyjne czerwonawe strąki. Uprawiany jest jako roślina ozdobna, ale jego nasiona też nadają się do jedzenia. Rośnie szybko, kwitnąc i owocując do późnej jesieni.

    Więcej o:

Skomentuj:

Fasolnik chiński [Ze smakiem]