Owoce i warzywa wspomagające odchudzanie
Żeby mieć szczupłą sylwetkę, nie trzeba się głodzić. Polecamy owoce i warzywa, które zadbają o naszą linię.
![pani z grejfrutwm pani z grejfrutwm](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_cover/hd/15583752-pani-z-grejfrutwm.jpeg)
![pani z grejfrutwm pani z grejfrutwm](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/hd/15583752-pani-z-grejfrutwm.jpeg)
![pani z grejfrutwm pani z grejfrutwm](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/hd/15583752-pani-z-grejfrutwm.jpeg)
Recepta
Recepta na pozbycie się zbędnych kilogramów niby jest prosta: jedz z umiarem. Jednak wśród osób, które się nie przejadają, jedni są szczupli, a inni mają nadwagę. Wiele zależy bowiem od tego, co z pożywieniem dzieje się w naszym ciele. Gdy organizm ma tendencję do odkładania tłuszczu, przybieramy na wadze, nawet gdy nie jemy dużo. Bywa też, że nie możemy zaspokoić apetytu i stale odczuwamy głód.Problemy ze złą przemianą materii i nadmiernym łaknieniem pomaga rozwiązać roślinna dieta. Przedstawiamy dostępne teraz warzywa i owoce, które pozwalają chudnąć, nie pozbawiając nas przy tym przyjemności jedzenia, a do tego zapewniają nam dobre zdrowie.
Artykuł pochodzi z serwisue-ogrody.pl
![fasola fasola](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/y5/15583759-fasola.jpeg)
Strączkowe wspomaganie
Groch, fasola, ciecierzyca, soja i bób dzięki błonnikowi na długo zapewniają uczucie sytości. Działając jak chłonna gąbka, spowalniają wchłanianie cukru, co z kolei zapobiega odkładaniu się tłuszczu i osłabia niekorzystny wpływ pokarmów o wyższym indeksie glikemicznym (patrz notka o warzywach). Strączkowe przyspieszają też wydalanie resztek z jelita, ale żeby nie powodowały powstawania gazów, przyprawiajmy je kminkiem lub majerankiem.
![ananas ananas](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/eh/15583760-ananas.jpeg)
A na deser?
Desery są zabronione? Wręcz przeciwnie! Powinny się jednak składać ze świeżych, mało słodkich owoców. Doskonałe są grejpfruty - po ich spożyciu poziom cukru we krwi powoli spada, nie mamy więc ochoty na dalsze objadanie się. Osobom, które je regularnie spożywają, zwiększa się tempo przemiany materii, w tym także spalanie tłuszczu. Zjedzenie pół owocu do każdego posiłku znacznie przyspiesza zrzucanie wagi. Podobne działanie mają kiwi i ananas - te dodatkowo ułatwiają trawienie białka. A gdy pomiędzy posiłkami dopada nas głód, wystarczy napić się wody z cytryną, która neutralizując sok żołądkowy, powoduje, że apetyt mija.
![papryka papryka](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/wr/15583756-papryka.jpeg)
Bez kalorii
Niektóre warzywa, np. ogórek, rzodkiewka, seler naciowy, sałata i szparag, mają ujemny bilans kaloryczny, ponieważ organizm zużywa na ich strawienie więcej energii, niż dostarczają. Skropione oliwą i sokiem z cytryny można w dowolnej ilości nakładać na talerz. Oczy "najedzą się" i wypełnimy żołądek. Ale ponieważ zawierają dużo wody, sycą na krótko; dłużej - po dodaniu kilku oliwek lub plasterków awokado. Wybierając inne warzywa, kierujmy się nie ich kalorycznością, ale indeksem glikemicznym. Im jest on wyższy, tym łatwiej substancje pokarmowe odkładają się w tkance tłuszczowej. Jedzmy więc paprykę, kapustę, pomidory, brokuły i kalafiory, a unikajmy nadmiaru ziemniaków, marchwi i buraków.
![orzechy orzechy](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/l1/15583755-orzechy.jpeg)
Orzechy
Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, migdały i słonecznik są naszymi sprzymierzeńcami w walce ze złogami tłuszczu. Wydaje się to dziwne, bo same zawierają go sporo. Wykazano jednak doświadczalnie, że np. jedząc migdały, traci się o 1/3 tkanki tłuszczowej więcej, aniżeli gdy ta sama ilość kalorii pochodzi np. z krakersów. Nasiona są jednak wysokokaloryczne, więc nie należy się nimi objadać. Spożywanie garstki (ok. 30 g) dziennie wystarcza, by poprawić przemianę materii, zapobiec tyciu, a także obniżyć poziom cholesterolu
- Więcej o:
Granat - drogocenny owoc
Rośliny z biblijnym rodowodem
Roślinne afrodyzjaki
Egzotyczne przyprawy
Jak przechowywać pomidory, aby dłużej zachowały świeżość?
Jak pobudzić hortensje do kwitnienia? Skuteczne sposoby
Jakie pnącza lubią cień?
Naturalne środki ochrony roślin. Jak ekologiczne walczyć ze szkodnikami i chorobami roślin?