Wiśnie nie tylko na soki
Ciemne, kwaskowate wiśnie, tzw. sokówki doskonałe są zwłaszcza na soki, konfitury i nalewki. Na surowo lepiej smakują słodsze od nich szklanki i czerechy.
Wiśnie
Wiśnia zwyczajna (Prunus cerasus) powstała ze skrzyżowania wisienki stepowej (P. fruticosa) i czereśni ptasiej (P. avium). Dobrze rośnie zarówno na gliniastej, jak i piaszczystej glebie wzbogaconej w próchnicę - ważne, by odczyn podłoża był zbliżony do obojętnego. Dla wiśni należy wybierać zaciszne miejsca ze względu na późne przymrozki, które mogą uszkodzić kwiaty. Drzewa szczepione na wiśni wonnej, czyli antypce (P. mahaleb), osiągają mniejsze rozmiary, lepiej znoszą lżejsze gleby i są bardziej wytrzymałe na mróz niż te szczepione na siewkach czereśni ptasiej. Najwcześniejsze odmiany gotowe są do zbioru w pierwszej dekadzie lipca, natomiast późne dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Obfitemu plonowaniu sprzyja samopłodność większości odmian. Najpopularniejsze są wiśnie czarne, zwane sokówkami, o bardzo ciemnej barwie skórki i soku oraz kwaskowatym smaku. W Polsce na dużą skalę uprawia się głównie 'Łutówkę'. Jest to odmiana późna, zakwitająca zwykle pod koniec kwietnia, dzięki czemu jej kwiatów nie niszczą przymrozki. Jednak wymaga ona dobrych gleb, solidnego przycinania i intensywnej ochrony przed chorobami. Problemem może być szara zgnilizna drzew pestkowych, zwana też moniliozą. Na porażonych przez nią drzewach kwiaty i liście nagle brązowieją, jakby uszkodził je przymrozek, a później zamierają całe gałązki. Po zauważeniu pierwszych objawów zainfekowane pędy należy wyciąć i spalić. Inne groźne choroby to brunatna zgnilizna i rak bakteryjny. Pomagają na nie jedynie opryski środkami chemicznymi. Warto więc sadzić odmiany odporne lub mało wrażliwe na te choroby.
Fot. Shutterstock
Czeremcha 'Horstensja' ('Królowa Hortensja')
Rady Praktyka
Przemysław Żabka, szkółkarz, www.zabka.agro.pl
Do ogrodów najbardziej polecam odporne odmiany sokówek.
Wczesne, dojrzewające na początku lipca:
'Northstar' - rośnie słabo, korona mała, skórka mahoniowo- wiśniowa; 'Sabina' - rośnie silnie, mało wrażliwa na przymrozki, korona rozłożysta, skórka ciemnoczerwona; 'Agat' - rośnie średnio silnie, tworzy szerokie rozwidlenia, skórka mahoniowowiśniowa.
Średnio wczesne, dojrzewające w drugiej dekadzie lipca:
'Lucyna' - rośnie silnie, wytrzymała na mróz, korona rozłożysta, owoce są średniej wielkości lub duże, skórka ciemnoczerwona; 'Nana' - rośnie silnie, korona rozłożysta, owoce średniej wielkości lub duże, skórka ciemnoczerwona; 'Pandy 103' - rośnie silnie, korona luźna, jajowata, kwiaty mogą być niszczone przez przymrozki, owoce bardzo duże, skórka wiśniowoczerwona.
Fot. Shutterstock Fotokostic
CIĘCIE PO ZBIORACH
Młodym drzewom prowadzonym tradycyjnie usuwa się gałęzie chore, nadmiernie wydłużone oraz skierowane do środka korony. Można też skrócić te, które rosną za wysoko i utrudniają zbiory. U egzemplarzy 5-letnich i starszych wykonuje się cięcie odmładzające, skracając część najstarszych gałęzi o metr lub półtora. Gdy po roku wyrosną nowe owocujące pędy, skraca się pozostawioną część tracącą wigor.
- Więcej o:
Wiśnia traci liście i kwiaty - brakuje jej manganu
Wiśnia piłkowana (Prunus serrulata). Drzewa ozdobne
Wiśnia Orient
Wiązanki na cmentarz. 40 kolorowych dekoracji na Wszystkich Świętych
Jak zrobić mini dynię z cukierkami na Halloween
Jak stworzyć trwały wazon z dyni – 4 proste kroki
Polacy masowo googlują 'wiązanki na Wszystkich Świętych': 5 najlepszych kwiatów na groby
Wino z aronii — sprawdzony przepis na aromatyczny trunek z aronii