Ogródki użytkowe
Ogródki użytkowe są bardzo modne. Warto więc poszukać pomysłów na wyeksponowanie sałaty, kapusty czy szczypiorku.
Nowoczesny warzywnik
Wielu osobom warzywnik kojarzy się z monotonnymi prostokątnymi grządkami, z których każda, jak pole uprawne, wypełniona jest rzędami tych samych roślin. Nie jest to widok zachwycający i rzeczywiście nie pasuje do gładko wystrzyżonego trawnika i eleganckich kompozycji z iglaków. Właściciele ogrodów, nawet tych dużych, wolą więc kupować warzywa i owoce, choć ciągle marzą o chrupiącej rzodkiewce z własnego ogródka lub aromatycznych pomidorach. Tymczasem ogródek użytkowy może być naprawdę dekoracyjny. Wystarczy dobrać odpowiednie warzywa i ciekawie je wyeksponować.
Na zdjęciu powyżej: Tutaj rośliny (nie tylko jadalne) opanowały ścianę, donice i... szafkę na narzędzia. W rezultacie powstał stylowy nowoczesny zakątek z kapustą chińską, szczypiorkiem, arcydzięglem i fasolą
Fot. Lilianna Sokołowska
Na zdjęciu powyżej: W wiklinowej skrzyni zamieszkała kukurydza, pomidory, kapusta i dynia. W ten sposób powstała oryginalna piętrowa rabata
Warzywa w dużym ogrodzie
W dużym ogrodzie można urządzić potażer, czyli ogród kuchenny, z regularnymi kwaterami (na poziomie gruntu lub na podwyższonych rabatach) przedzielonymi ścieżkami. Taki ogród nie musi być monotonny. Wystarczy zaprojektować go z wyobraźnią, dodać elementy powszechnie łączone z ogrodem użytkowym, np. nowoczesne meble, stalowe kule czy rzeźbę, minimalistyczną fontannę, nowoczesną donicę z kwiatami, formowane drzewka i krzewy umieszczone w kluczowych punktach. Ścieżki można pokryć korą, żwirem lub trawą (trzeba będzie ją strzyc).
Na zdjęciu powyżej: Ogród amatora warzyw pełen m.in. sałaty, kapusty, pietruszki, marchwi i buraków. Posadzone w rytmicznym szyku rośliny zastępują kwiaty
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Na zdjęciu powyżej: Dzięki pionowej konstrukcji na niewielkiej przestrzeni zmieściła się cała plantacja roślin jadalnych, z bazylią, sałatą i pietruszką na czele
Mini - warzywaniak
Warzywnik pełen świeżych przysmaków można pomieścić nawet w małym ogródku, trzeba tylko zaaranżować go tak, żeby był funkcjonalny, a zarazem nie zajmował dużo miejsca. Dobrym rozwiązaniem jest posadzenie warzyw na kilku poziomach, np. w donicach (stojących i wiszących), w kieszeniach specjalnych mat zawieszonych na ścianach lub w skrzynkach ustawionych na półkach, kwietnikach czy stelażach. Z jadalnych okazów można też stworzyć warzywne "chodniki" (sadząc sałatę czy kapustę w szerokich szczelinach pomiędzy płytami ścieżek i posadzek). Efektownym elementem będzie szachownica z posadzonych obok siebie w niedużych kwadratach (o pow. 1 m˛) warzyw o kontrastowych kolorach. W małym ogródku można nią zastąpić np. skrawek trawnika. Dobrym miejscem dla warzyw są również skalniaki i szczeliny murków oporowych
Na zdjęciu powyżej: Ogródek warzywny (m.in. z rabarbarem, ziemniakami, papryką) zaaranżowany w wiklinowych koszach wyścielonych folią
Fot. Lilianna Sokołowska
Na zdjęciu powyżej: Użytkowa grządka (pełna kapusty, buraczków, sałaty) zagłębiona w ogrodowej posadzce
Grządka z warzywami jako ozdobna rabata
Warzywnik może być odrębną częścią ogrodu, ale coraz częściej warzywa i zioła stanowią element ogrodowych rabat. Nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by sałata rosła obok róży, a szczypiorek obok jeżówki lub kosmosu. Niskie warzywa (np. kapusta, sałata, rzodkiewki) świetnie się sprawdzają w charakterze obwódek, a te o wyrazistych sylwetkach (np. kalarepa, burak, rabarbar) odgrywają rolę roślin architektonicznych.Dobierając rośliny, warto pamiętać, że niektórym gatunkom służy wzajemne sąsiedztwo, np. aksamitka odstraszy nicienie, a lawenda - mszyce.Na rynku dostępne są bardzo efektowne kolorowe odmiany roślin jadalnych (patrz ramka), z których można tworzyć ładne kompozycje. Oczywiście, nie chodzi o to, by zapewniły nam zaopatrzenie na cały sezon, lecz by pozwoliły delektować się smakiem własnych świeżych plonów. A więc do dzieła!
Na zdjęciu powyżej: Tę czerwono - zieloną szachownicę tworzą czerwonolistne sałaty i buraki oraz zielona kapusta i jarmuż
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Na zdjęciu powyżej: Na podwyższonej rabacie zaaranżowano ogródek z kapusty, bobu, kukurydzy, kalarepy, pietruszki karbowanej i różnych odmian sałat. Drewniane ramy zapobiegają osypywaniu się ziemi
dr Magdalena Narkiewicz radzi
Wiele warzyw świetnie komponuje się z kwiatami. Najczęściej na rabatach gości sałata w różnorodnych odcieniach, podobna do niej endywia oraz cykoria, a także potężny zielony albo fioletowy jarmuż i zielona lub fioletowa kalarepa, ceniona za luźny, dekoracyjny pokrój. Z kolei ładnym wypełnieniem kompozycji (np. z roślin cebulowych) bywa pietruszka karbowana. Przebojem weszły na ozdobne rabaty buraki liściowe o żółtych, białych, pomarańczowych lub jaskrawoczerwonych ogonkach i żyłkach na liściach. Modne są też bordowe brokuły i fioletowa fasola, kapusta 'Kalibos' o stożkowatej koronie podobnej do kwiatu róży. Do skrzynek polecane są karłowe odmiany pomidorów o drobnych kolorowych owocach (np. 'Ola', 'Yellow Pear', 'Lolek', 'Green Zebra').
Na zdjęciu powyżej: Mieszana rabata z roślin jadalnych, pełna buraków i fasoli. Kolorowym akcentem są kwiaty aksamitek
Fot. Lilianna Sokołowska
Na zdjęciu powyżej: Gwiazdą tej ładnej (i smacznej) kompozycji jest dorodna kalarepa. U jej stóp przycupnęły szałwia, sałata, truskawki i bratki
Współczesny warzywnik
Współczesna wersja tradycyjnego warzywnika - rośliny posadzono w regularnych kwaterach ograniczonych wiklinowymi płotkami.
Fot. Flora Press/The Garden Collectio
Ogródek użytkowy miłośnika selerów, które królują w kwaterach z wiklinowych koszy
- Więcej o:
Choroby widoczne na korze
Owoce i warzywa wspomagające odchudzanie
Pielęgnacja trawnika po zimie - 8 kroków do pięknego trawnika
Pielęgnacja storczyków
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"