Sprawdzone przepisy z melona. Pyszne potrawy z melonem
Jeśli ktoś w tym roku spróbował własnoręcznie wyhodować melona to już doczekał się plonów. Pyszne przepisy w melonem w roli głównej
![Aromatyczny koktajl z melonem i limonką Aromatyczny koktajl z melonem i limonką](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_cover/b6/18706663-aromatyczny-koktajl-z-melonem-i-limonka.jpeg)
![Aromatyczny koktajl z melonem i limonką Aromatyczny koktajl z melonem i limonką](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/b6/18706663-aromatyczny-koktajl-z-melonem-i-limonka.jpeg)
![Aromatyczny koktajl z melonem i limonką Aromatyczny koktajl z melonem i limonką](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/b6/18706663-aromatyczny-koktajl-z-melonem-i-limonka.jpeg)
Duży melon o zielonkawym miąższu przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj sok wyciśnięty z limonki oraz łyżeczkę posiekanych liści mięty. Możesz wlać kubek naturalnego jogurtu, by koktajl był bardziej gęsty i pożywny, lub rozcieńczyć go wodą mineralną. Składniki zmiksuj. Schłodź w lodówce. Podawaj w szklankach ozdobionych listkami mięty i plasterkami limonki.
![Wykwintna przystawka z melonem Wykwintna przystawka z melonem](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/1r/18706666-wykwintna-przystawka-z-melonem.jpeg)
Zrób gęsty sos balsamico, energicznie mieszając łyżkę płynnego miodu spadziowego z łyżką octu balsamicznego i 4 łyżkami oliwy. Melon obierz, usuń nasiona i pokrój wzdłuż na kawałki o grubości około 1 cm. Ułóż na półmisku plasterki szynki parmeńskiej (lub innej typu prosciutto crudo), kilka przepołowionych kuleczek sera mozzarella i cząstki melona. Udekoruj listkami mięty i polej sosem balsamico.
![Melonowe sorbety na patyku Melonowe sorbety na patyku](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/mu/18706653-melonowe-sorbety-na-patyku.jpeg)
Melonowe Sorbety na patyku
Obierz 2 melony różniące się barwą miąższu i usuń z nich pestki. Oddzielnie dokładnie je zmiksuj, dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Przełóż masy warstwami do silikonowych foremek do lodów, na koniec w otworach umieść patyczki i wygładź powierzchnie sorbetów szpatułką. Wstaw foremki do zamrażalnika na co najmniej dobę. Przed podaniem wyjmij sorbety z foremek.
![Słodko-ostra surówka z melonem Słodko-ostra surówka z melonem](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/uv/18706652-slodko-ostra-surowka-z-melonem.jpeg)
Miąższ melona pokrój w drobną kostkę. Dodaj podobnej wielkości kawałki świeżego ogórka, słodkiej czerwonej papryki i nieco czerwonej cebuli. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, schłodź w lodówce (nie dłużej niż godzinę, by melony nie stały się wodniste). Surówkę możesz podać w połówkach nieobranego melona po usunięciu z nich nasion i środkowej warstwy miąższu.
- Więcej o:
Jak przechowywać pomidory, aby dłużej zachowały świeżość?
Jak pobudzić hortensje do kwitnienia? Skuteczne sposoby
Jakie pnącza lubią cień?
Naturalne środki ochrony roślin. Jak ekologiczne walczyć ze szkodnikami i chorobami roślin?
Rododendron zachorował po zimie
Czy można skrócić starą tuję
Najlepsze zakwaszacze gleby w ogrodzie
Mech w ogrodzie - usuwać czy zaakceptować?