Kompostownik w ogrodzie. Jaki kompostownik wybrać?
Naturalny nawóz z domowych i ogrodowych odpadków to najlepsza pożywka dla roślin. Kompostownik można zrobić samemu lub kupić w sklepie.
Decydując się na kompostownik, trzeba pamiętać o kilku istotnych sprawach. Bardzo ważny jest wybór miejsca na kącik do produkcji humusu - powinno być ono częściowo zacienione i osłonięte od wiatru, aby składowany materiał zachowywał odpowiednią wilgotność oraz temperaturę. Wystarczy przeznaczyć na to 4-5 m2.
Najpopularniejsze są kompostowniki otwarte, pamiętajmy jednak, że skrzynia lub inny pojemnik do kompostowania musi stać bezpośrednio na ziemi, nie można jej izolować od gruntu. Ważne jest też przygotowanie podłoża. Na przykład na piaszczystej glebie wykładamy je warstwą gliny, a jeżeli zakładamy ją w miejscu porośniętym trawą, należy ją najpierw usunąć.
Nie dotyczy to oczywiście innych typów kompostowników: zamkniętych i rotacyjnych. Aby przyspieszyć proces kompostowania, warto kupić starter, dostępny w sklepach ogrodniczych, i przysypywać nim kolejne warstwy kompostowanej masy. Dzięki niemu już po 3-4 miesiącach usyskamy dojrzały kompost.
Modele rotacyjne kompostowników
Najważniejszym elementem tego typu kompostowników jest beczka z zamykanym otworem wsadowym, wykonana z metalu bądź tworzywa sztucznego i osadzona na specjalnym stojaku, tak by było możliwe jej obracanie. Rotacja zapewnia lepsze wymieszanie i napowietrzenie przetwarzanego materiału, co ma wpływ na szybkość procesu kompostowania i jakość powstającego humusu. To najbardziej skuteczny (i niestety najdroższy) typ kompostowników.
Kompostowniki otwarte
To rodzaj skrzyni bez dna, najczęściej zbudowanej z desek lub listew, rzadziej z siatki. Tego typu kompostownik łatwo zrobić samemu - wystarczy wkopać pionowo
w ziemię (w narożnikach konstrukcji) cztery pionowe listwy i przybić do nich poziome deski. Pamiętajmy, by ścianki nie były szczelne. Można też zastosować gotowy
kompostownik, drewniany, plastikowy lub metalowy, kupiony w sklepie. Najprostsze modele można kupić już za 40 zł.
Kompostowniki zamknięte
To najczęściej plastikowe skrzynie bez dna z pokrywą, o różnej pojemności. Modele zamknięte (zwane też termicznymi) są bardziej estetyczne od otwartych i szybciej powstaje w nich kompost. System szczelin w ich ściankach zapewnia bowiem stały dopływ powietrza do tworzącego się humusu i utrzymanie optymalnej temperatury oraz wilgotności. W takich warunkach kompost można otrzymywać kilka razy w roku.
Domowe kompostowniki
Odpadki kuchenne to około połowy wszystkich domowych śmieci. Zamiast wyrzucać, przeróbmy je na kompost do nawożenia roślin doniczkowych i balkonowych. Kompostować można we wszystkim, nawet w zwykłym plastikowym wiaderku, ale wygodniej skorzystać z oferty producentów.
- Więcej o:
Nawóz organiczny
Jak zrobić naturalny nawóz z żywokostu? Krok po korku
Kompostownik w ogrodzie. Jak przygotować kompost? Co można kompostować. Najlepsze kompostowniki
Jak zrobić kompost z trawy?
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"