Polskie odmiany jabłek
Chyba wszyscy lubimy jabłka oraz przygotowywane z nich smakołyki, w które obfituje polska kuchnia. Niektóre owoce wyglądają podobnie, ale różnią się smakiem. Jedne wyśmienite są na surowo, inne lepiej przeznaczyć na szarlotkę.
Jabłka to nasza polska specjalność. Słodkie, tzw. deserowe, np. ‘Kosztelę’ czy ‘Golden Delicious’, jemy na surowo, kwaskowate, takie jak ‘Szara Reneta’ i ‘Antonówka’ – głównie w szarlotce, kompocie oraz jako dodatek do mięs. Ale jest też sporo odmian słodko-kwaśnych, np. ‘Elstar’, które są uniwersalne, świetne jako składnik surówek. Dzięki zawartości błonnika jabłka sycą, a przy tym dostarczają stosunkowo mało kalorii (50 kcal/100 g), niestety, są ciężkie, więc objadać się nimi za bardzo nie należy. Chronią przed zaparciami oraz chorobami jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i zawałom, a ponadto oczyszczają organizm z toksyn, np. wdychanych ze smogu, oraz – zwłaszcza kwaśne – podnoszą odporność, bo pod skórką mają sporo witaminy C. Stwierdzono również, że mogą nawet zapobiegać demencji! Pamiętajmy tylko, by z kupnych jabłek dokładnie zmyć pozostałości pestycydów.
- Więcej o:
Parch na jabłoni i na gruszy
Nadgniłe owoce są szkodliwe
Dlaczego owoce gniją?
Choroby i szkodniki na drzewach owocowych
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"