Polskie odmiany jabłek

tekst: dr Magdalena Narkiewicz

Chyba wszyscy lubimy jabłka oraz przygotowywane z nich smakołyki, w które obfituje polska kuchnia. Niektóre owoce wyglądają podobnie, ale różnią się smakiem. Jedne wyśmienite są na surowo, inne lepiej przeznaczyć na szarlotkę.

'Antonówka' (IX/X) jest starą odmianą o żółtawej skórce. Jej kwaśny, twardy miąższ nie rozpada się przy pieczeniu. Świetna na przetwory i do suszenia.
'Antonówka' (IX/X) jest starą odmianą o żółtawej skórce. Jej kwaśny, twardy miąższ nie rozpada się przy pieczeniu. Świetna na przetwory i do suszenia.
Fot. Shutterstock/Nataliia Dvukhimenna

Jabłka to nasza polska specjalność. Słodkie, tzw. deserowe, np. ‘Kosztelę’ czy ‘Golden Delicious’, jemy na surowo, kwaskowate, takie jak ‘Szara Reneta’ i ‘Antonówka’ – głównie w szarlotce, kompocie oraz jako dodatek do mięs. Ale jest też sporo odmian słodko-kwaśnych, np. ‘Elstar’, które są uniwersalne, świetne jako składnik surówek. Dzięki zawartości błonnika jabłka sycą, a przy tym dostarczają stosunkowo mało kalorii (50 kcal/100 g), niestety, są ciężkie, więc objadać się nimi za bardzo nie należy. Chronią przed zaparciami oraz chorobami jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i zawałom, a ponadto oczyszczają organizm z toksyn, np. wdychanych ze smogu, oraz – zwłaszcza kwaśne – podnoszą odporność, bo pod skórką mają sporo witaminy C. Stwierdzono również, że mogą nawet zapobiegać demencji! Pamiętajmy tylko, by z kupnych jabłek dokładnie zmyć pozostałości pestycydów.

Skomentuj:

Polskie odmiany jabłek