Rokitnik zwyczajny

Hippophaë rhamnoides

Encyklopedia roślin: Rokitnik zwyczajny  rokitnik pospolity  Hippophae

Kolor kwiatów

żółto-zielone

Kolor liści

szaro-zielone

Odczyn gleby

zasadowy

Pora kwitnienia

wiosna

Rodzaj gleby

przepuszczalna

Stanowisko

słońce

Wilgotność gleby

sucha, umiarkowanie wilgotna

Wysokość

powyżej 5 m

Zastosowanie

rośliny ogrodowe

Rokitnik zwyczajny, oblepicha, rozmarynowiec, ananas syberyjski (Hippophaë rhamnoides). Krzew zrzucający liście na zimę, odporny na mróz, szybko się rozrastający. Pędy splątane i cierniste, liście wąskie i lancetowate, sztywne, szarozielone, a od spodu srebrzyście omszone. Rokitnik jest rośliną dwupienną - kwiaty męskie są żółto-zielone, zebrane po 2-5w pęczkach, kwiaty żeńskie występują pojedynczo. Owoce pomarańczowe zebrane w gęste grona. Rozmiary Wysokość 1,8 m po 5 latach - maksymalnie 10 m.

Kwitnienie IV

Wymagania Gleba lekka, wapienna, przepuszczalna. Stanowisko w pełni nasłonecznione.

Uprawa i pielęgnacja Męskie okazy uprawiamy w grupie żeńskich, aby wiatr zapylił kwiaty. Rozmnażanie Wysiew nasion wczesną jesienią. Z odrostów korzeniowych rozmnażamy późną jesienią i wczesną wiosną. Cięcie Krzew źle znoszący silne cięcie. Nie należy ciąć grubszych pędów, gdyż może to spowodować obumarcie krzewu. Podlewanie i nawożenie Podlewanie w małych ilościach. Rokitnik jest rośliną odporną na suszę. Wymaga dodatkowego podlewania w okresie suchym i w trakcie wzrostu pędów i owoców. Zasilanie obornikiem co trzy lata i nawozami mineralnymi, bez azotowymi co roku (rokitnik jest rośliną wiążącą azot).

Choroby i szkodniki Na ogół brak.

Zastosowanie Rokitnik jest rośliną mało wymagającą o ozdobnych owocach i srebrzystych liściach. Wykorzystywany jest do zakładania żywopłotów i parawanów, chroniących przed wiatrem w ogrodach nadmorskich, oraz do umacniania skarp. Jest rośliną leczniczą o działaniu wzmacniającym układ immunologiczny, przeciwbólowym, stosowaną w przeziębieniach, dolegliwościach żołądka, reumatyzmie, chorobach skóry. Rokitnik wykorzystywany jest również w kosmetyce - poprawia wygląd skóry i opóźnia jej starzenie się, a także w celach spożywczych- produkuje się z niego nalewki, dżemy, kompoty, soki i cenny olej z nasion.

1 z 1Encyklopedia roślin: Rokitnik zwyczajny  rokitnik pospolity  Hippophae