Nalewka z głogu

Katarzyna Jodłowska

Nalewka z głogu jest bardzo zdrowa, wyciągi z kwiatów głogu i przetwory z jego owoców są cenione od lat, i to nie tylko w medycynie ludowej. Owoce na nalewki zbieramy na przełomie września i października - jak są dobrze wybarwione.

Nalewka z głogu
Nalewka z głogu
Fot. Shutterstock/Chamille White

Nalewka z głogu właściwości lecznicze

Roślina bez wątpienia posiada zawiera wiele cennych składników, takich jak witamina C, która wzmacnia odporność i pozwala skutecznie walczyć z infekcjami w okresie jesiennym, a także witamina PP, która umożliwia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego a także usprawnia pracę mózgu. Owoce i pędy są bogate we flawonoidy, związki o działaniu antynowotworowym, usuwające z organizmu wolne rodniki, które uszkadzają tkanki i przyspieszają proces starzenia. 

Przepisy na pyszne nalewki

Nalewka z głogu na serce

Nalewka z owoców jest przede wszystkim dedykowana dla "sercowców". Wspomagają układ krążenia, obniżają ciśnienie, działają uspokajająco, likwidują napięcie i nadpobudliwość i sprawia, że czujemy się lepiej.

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z głogu przepis

Do słoja wsyp kilogram nakłutych owoców i wlej po 0,5 l spirytusu i wódki. Zamknij słój i czasami wstrząsaj. Po 6 tygodniach zlej alkohol. Do owoców dodaj 1/2 kg cukru. Po 2 tygodniach zlej syrop, wyciśnij go też z owoców, połącz z alkoholem. Po tygodniu rurką ściągnij płyn, a osad przesącz przez filtr do kawy. Nalewkę odstaw na pół roku.

Owoce wspomagające pracę naszego serca

Nalewka z głogu i dzikiej róży

Bardzo smaczna jest kombinacja owoców głogu i dzikiej róży.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców głogu
  • 1kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach),
  • 0,5 litra spirytusu 95%, 
  • 1 litr wódki 40%,
  • 1 kg cukru.

Sposób przygotowania: 

Dojrzałe owoce głogu dokładnie myjemy i suszymy, wrzucamy do 3 l słoja a następnie rozgniatamy je widelcem. Owoce róży czyścimy z nasion, myjemy i suszymy i również wsypujemy do słoja. Całość zasypujemy cukrem i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 tygodnie by puściły soki. Potem do słoja wlewamy alkohol (wódkę + spirytus) i odstawiamy na kolejne 14 dni wstrząsając co jakiś czas. Na końcu filtrujemy i zlewamy do butelek. Odstawiamy na pół roku do piwnicy.

Nalewka z głogu z miodem

O leczniczych właściwościach miodu nie trzeba przypominać. Cukier warto zastępować miodem przy przygotowaniu każdej nalewki.

Składniki:

  • 1 kg owoców
  • 0,3 kg naturalnego miodu
  • 1 l spirytusu 95%
  • 1 l wody odstanej
  • 1 dojrzała cytryna
  • 6 goździków
  • kora cynamonu

Sposób wykonania:

Owoce zbieramy po pierwszych przymrozkach, czyścimy, płuczemy i dokładnie suszymy. Potem wrzucamy do dużego słoja i rozgniatamy widelcem. Zalewamy 250 ml wody i spirytusem - odstawiamy w ciepłe jasne miejsce na 2 tygodnie. Podgrzewamy pozostałą wodę do temperatury pokojowej i rozpuszczamy w niej miód. Woda nie może być za gorąca bo miód straci wszystkie swoje lecznicze właściwości. Do słoja z owocami wrzucamy goździki, cynamon i otartą skórkę z cytryny, wlewamy syrop z miodu i odstawiamy na tydzień. Następnie filtrujemy nalewkę i zlewamy do butelek i zanosimy do zimnej piwnicy na 3 miesiące. 

Nalewka z głogu
Nalewka z głogu
Fot. Shutterstock/marinya

Nalewka z głogu na spirytusie

Ceny spirytusu poszybowały strasznie w górę więc by obniżyć koszty nalewki można użyć wódki.

Składniki:

  • 1 kg owoców głogu
  • 1 l spirytusu/wódki
  • 05, kg cukru
  • 10 goździków
  • kora cynamonu
  • 1 cytryna
  • 1 l wody przegotowanej

Sposób wykonania:

Przemrożone owoce głogu są słodsze więc warto je zbierać po pierwszych przymrozkach a jeśli się nie uda to po zebraniu, umyciu i osuszeniu wsadzamy je do zamrażarki na godzinę. Rozmrożone owoce wsypujemy do słoja i zalewamy szklanką zimnej  wody i spirytusem - odstawiamy na 4 tygodnie. Powstały płyn zlewamy do szklanego naczynia. Rozpuszczamy cukier w 3/4 litra wody i zalewamy owoce. Dorzucamy goździki, owoce i otartą skórkę cytryny i pozostawiamy w ciepłym jasnym miejscu na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy słodki sok i łączymy z wcześniej uzyskanym alkoholowym zalewem, filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy do piwnicy na pół roku.

Skomentuj:

Nalewka z głogu