Jak dobrać moc i wydajność okapu kuchennego
Moc i wydajność okapu są nieodłącznie związane z sercem urządzenia, czyli wentylatorem sprzężonym z silnikiem. To właśnie od niego zależy, jak sprawnie okap poradzi sobie z oczyszczaniem powietrza.
1 z 2
2 z 2
Moc. To nic innego, jak szybkość pracy wentylatora. Wszystkie okapy mają regulację prędkości wentylatora. W najprostszych modelach wystarczy przesunąć suwak lub wcisnąć odpowiedni guzik, w bardziej zaawansowanych mamy płynną regulację mocy. Nowocześniejsze modele wyposażone są w wyświetlacz LCD, na którym znajdują się wszystkie istotne dane dotyczące pracy urządzenia, w tym także prędkości pracy. Wygodną obsługę zapewniają modele z możliwością zdalnego sterowania za pomocą pilota.
Najczęściej okapy mają dwu- lub trzystopniowe regulatory mocy, choć w luksusowych modelach można spotkać nawet trzynastostopniową skalę. Są w niej takie opcje jak "turbo" czy "prędkość intensywna" - przydatne, gdy ilość oparów jest wyjątkowo duża. Niektóre nowoczesne okapy, wyposażone w system czujników, samoczynnie włączają tryb intensywny, gdy w powietrzu jest dużo pary wodnej, po czym automatycznie przełączają wentylator na wolniejszą pracę.
Wydajność. Jest podawana w m3/h i oznacza ilość powietrza, jaką okap jest w stanie przefiltrować w ciągu godziny; okapy mogą mieć wydajność od 160 do 1000 m3/h. Producenci zazwyczaj informują o maksymalnej wydajności okapu - osobno dla pracy w trybie otwartym i zamkniętym.
Wydajność urządzenia powinna być dopasowana do kubatury pomieszczenia, w którym będzie ono używane. Aby okap dobrze spełniał swoje zadanie, powinien umożliwiać sześciokrotną wymianę lub przefiltrowanie całego powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny.
Przykładowo, urządzenie pracujące w kuchni o powierzchni 12 m2 i standardowej wysokości 2,5 m, czyli kubaturze 30 m3, powinno mieć wydajność 180 m3/h.
Przy obliczaniu optymalnej wydajności urządzeń przeznaczonych do kuchni otwartych - połączonych z pokojem dziennym czy jadalnią - należy wziąć pod uwagę kubaturę obydwu pomieszczeń. Warto jednak pamiętać, że z wydajnością wiąże się też głośność silnika okapu (podawana w decybelach, mierzona przy maksymalnej wydajności filtrowania) - im wyższa, tym bardziej hałaśliwie pracuje urządzenie.
Najczęściej okapy mają dwu- lub trzystopniowe regulatory mocy, choć w luksusowych modelach można spotkać nawet trzynastostopniową skalę. Są w niej takie opcje jak "turbo" czy "prędkość intensywna" - przydatne, gdy ilość oparów jest wyjątkowo duża. Niektóre nowoczesne okapy, wyposażone w system czujników, samoczynnie włączają tryb intensywny, gdy w powietrzu jest dużo pary wodnej, po czym automatycznie przełączają wentylator na wolniejszą pracę.
Wydajność. Jest podawana w m3/h i oznacza ilość powietrza, jaką okap jest w stanie przefiltrować w ciągu godziny; okapy mogą mieć wydajność od 160 do 1000 m3/h. Producenci zazwyczaj informują o maksymalnej wydajności okapu - osobno dla pracy w trybie otwartym i zamkniętym.
Wydajność urządzenia powinna być dopasowana do kubatury pomieszczenia, w którym będzie ono używane. Aby okap dobrze spełniał swoje zadanie, powinien umożliwiać sześciokrotną wymianę lub przefiltrowanie całego powietrza w pomieszczeniu w ciągu godziny.
Przykładowo, urządzenie pracujące w kuchni o powierzchni 12 m2 i standardowej wysokości 2,5 m, czyli kubaturze 30 m3, powinno mieć wydajność 180 m3/h.
Przy obliczaniu optymalnej wydajności urządzeń przeznaczonych do kuchni otwartych - połączonych z pokojem dziennym czy jadalnią - należy wziąć pod uwagę kubaturę obydwu pomieszczeń. Warto jednak pamiętać, że z wydajnością wiąże się też głośność silnika okapu (podawana w decybelach, mierzona przy maksymalnej wydajności filtrowania) - im wyższa, tym bardziej hałaśliwie pracuje urządzenie.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>
Skomentuj:
Jak dobrać moc i wydajność okapu kuchennego