Laminaty
Laminaty są to płyty wiórowe pokryte jednokolorowym lub barwnym nadrukiem (zwykle imitującym drewno, kamień lub płytki ceramiczne). Wyglądają podobnie jak płyty, z których wykonuje się blaty, ale są od nich cieńsze - zwykle mają 8 lub 10 mm. Ich powierzchnia może być wykończona w różny sposób - gładka, matowa, z fakturą.
Choć często tego typu płytami wykańcza się ściany nad tzw. ciągiem roboczym, to ze względów bezpieczeństwa nie powinno się ich stosować w pobliżu kuchenek. Po zamocowaniu połączenia płyt laminowanych zabezpiecza się silikonem sanitarnym lub specjalnymi listwami profilowymi z tworzywa sztucznego.
W kuchni:
+ są niedrogie,
+ łatwe do utrzymania w czystości,
+ odporne na działanie detergentów
+ i na wysoką temperaturę,
+ dostępne w dużym wyborze kolorów;
- nieodporne na uszkodzenia mechaniczne,
- uszkodzeń nie da się naprawić,
- są wrażliwe na zawilgocenie (jeśli woda dostanie się pod laminat, płyta pęcznieje).
W kuchni:
+ są niedrogie,
+ łatwe do utrzymania w czystości,
+ odporne na działanie detergentów
+ i na wysoką temperaturę,
+ dostępne w dużym wyborze kolorów;
- nieodporne na uszkodzenia mechaniczne,
- uszkodzeń nie da się naprawić,
- są wrażliwe na zawilgocenie (jeśli woda dostanie się pod laminat, płyta pęcznieje).
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>
Skomentuj:
Laminaty