Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Podkład pod posadzkę - odbiór robót budowlanych

Jan Wrześniak
Wylewka nie może się kruszyć i pylić - Fot. Astol

Zwykle posadzki układa inna ekipa niż ta, która wykonywała wylewki podłogowe (podkłady, jastrychy). Zawsze więc przed rozpoczęciem prac wykonawca posadzki powinien sprawdzić stan podkładu.

Powierzchnia podkładu pod posadzkę powinna być niepyląca, twarda, zwarta i równa; dopuszczalne odchylenie od poziomu może wynosić nie więcej niż 3 mm na długości 2 m. Wylewka nie może być też zabrudzona ani popękana. Długie pęknięcia wymagają klamrowania, czyli wykonania poprzecznych nacięć, ułożenia w nich stalowych prętów i wypełnienia żywicą.

Na pylący i słaby podkład trzeba nałożyć grunt. Taki preparat wzmacnia wylewkę, wyrównuje jej chłonność i zapobiega odciąganiu wody z nakładanej na nią zaprawy klejącej. Najlepiej, aby środek gruntujący i zaprawa do klejenia posadzki pochodziły od jednego producenta.

Bardzo ważna jest kontrola wilgotności podkładu. Dla jastrychu cementowego powinna ona wynosić najwyżej 2%, a dla jastrychów gipsowych - maksymalnie 0,5 %. Taką wilgotność ma wylewka odpowiednio długo sezonowana. Lepiej nie spieszyć się z układaniem wykończenia podłogi, niż ryzykować jej uszkodzenie lub odspojenie od podkładu.

Uwaga! Aby wierzch posadzek o różnej grubości znalazł się na jednym poziomie i w domu nie było progów, to ostatni moment na odpowiednie zróżnicowanie grubości wylewek.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład

>

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Odbiór prac wykończeniowych - posadzki
Zaprawy - wyrównywanie ścian i podłóg
Problemy z forum: źle wylany jastrych na ogrzewaniu

Skomentuj:

Podkład pod posadzkę - odbiór robót budowlanych

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej