Tatar śledziowy (dla 1 osoby)
2 filety śledziowe, pieprz, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 biała cebulka, 1 ugotowany ziemniak, 2 plastry suszonych pomidorów, 2 łyżki oliwek. Na marmoladę: 200 g czerwonej cebuli, 30 g masła, 50 g miodu, 50 ml czerwonego wina, 100 ml wody, szczypta soli.
Filety śledziowe dość drobno siekamy, doprawiamy pieprzem, starannie mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Siekamy cebulkę. Ziemniaka i pomidory kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki. Składniki tatara układamy po kolei warstwami w przezroczystym szklanym naczyniu i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Robimy marmoladę. Cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy miód. Gdy się rozpuści, wlewamy wino i wodę. Całość doprawiamy szczyptą soli i smażymy, aż marmolada zgęstnieje, po czym odstawiamy ją do przestygnięcia. Serwujemy ze śledziowym tatarem.
Skomentuj:
Tatar śledziowy (dla 1 osoby)