Tatar łososiowy (dla 4 osób)
2 duże ziemniaki, 1/2 kwaśnego jabłka, sok z 1 cytryny, 300 g wędzonego łososia, 300 g fileta z surowego łososia bez skóry, 1 szalotka lub mała czerwona cebulka, 1/2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, tabasco, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól
Ziemniaki myjemy szczoteczką, osuszamy i pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. Jabłko obieramy, siekamy w drobną kostkę i skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny, aby nie czerniało. Wędzonego łososia kroimy w drobną kostkę. Surowego łososia myjemy, osuszamy, usuwamy ewentualne ości i także kroimy w drobną kostkę. Oba rodzaje łososia mieszamy, dodajemy pokrojone jabłko, posiekaną szalotkę, resztę soku z cytryny, musztardę, oliwę, 2-3 krople tabasco, kolendrę i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, wybieramy z nich część miąższu, a w zagłębieniach układamy porcje tatara.
Skomentuj:
Tatar łososiowy (dla 4 osób)