Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Awokado z cykorią, grejpfrutem i orientalnym sosem śliwkowym

Wykonanie i stylizacja potraw: Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Marcin Kie3biewski

8 suszonych śliwek kalifornijskich, 50 ml brandy, 2 obrane, pokrojone na cząstki i skropione sokiem z cytryny awokado, 2 wyfiletowane i podzielone na cząstki grejpfruty, 4 cykorie, 100 g kiełków słonecznika, 1/2 główki sałaty lodowej, 2 łyżeczki ziaren sezamu. Sos: 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki brązowego cukru, 4 suszone śliwki kalifornijskie, 6 łyżek oleju słonecznikowego

Wszystkie składniki sosu, z wyjątkiem oleju słonecznikowego, zagotowujemy i bardzo starannie miksujemy. Dopiero po ostudzeniu dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy. Namoczone wcześniej w brandy suszone śliwki mieszamy z cząstkami awokado, grejpfruta, pokrojoną cykorią i kiełkami słonecznika. Układamy je na drobno porwanej sałacie lodowej i delikatnie polewamy sosem; posypujemy uprażonym na patelni sezamem.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Awokado z cykorią, grejpfrutem i orientalnym sosem śliwkowym

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej