Zupa pomarańczowa (dla 4 osób)
600 g pomarańczy (lub 450 g pomarańczy i 150 g mandarynek), 3 szklanki słodkiego białego wina, 10 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 3-4 goździki, 4 białka, ew. 4 łyżki śmietany lub serka mascarpone
Pomarańcze myjemy i kroimy razem ze skórką na grube plastry. Za pomocą ostrego noża odcinamy krawędzie ze skórką. Połowę owoców miksujemy w blenderze, pozostałe kroimy na połowy lub na ćwiartki i odkładamy. Do zmiksowanej masy wlewamy wino, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i goździki. Całość zagotowujemy, dodajemy kawałki pomarańczy i zdejmujemy z ognia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Zupę ponownie stawiamy na ogniu i nakładamy łyżką kulki piany wielkości jajka. Obgotowujemy je z obu stron, przewracając je łyżką cedzakową. Kulki wyjmujemy na półmisek. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy ją kulkami piany. Podajemy z ryżem. Można też dodać po łyżce śmietany lub serka mascarpone.
Skomentuj:
Zupa pomarańczowa (dla 4 osób)