Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Zupa pomarańczowa (dla 4 osób)

Przepis, wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Bogdan Bia3y

600 g pomarańczy (lub 450 g pomarańczy i 150 g mandarynek), 3 szklanki słodkiego białego wina, 10 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 3-4 goździki, 4 białka, ew. 4 łyżki śmietany lub serka mascarpone

Pomarańcze myjemy i kroimy razem ze skórką na grube plastry. Za pomocą ostrego noża odcinamy krawędzie ze skórką. Połowę owoców miksujemy w blenderze, pozostałe kroimy na połowy lub na ćwiartki i odkładamy. Do zmiksowanej masy wlewamy wino, dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i goździki. Całość zagotowujemy, dodajemy kawałki pomarańczy i zdejmujemy z ognia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Zupę ponownie stawiamy na ogniu i nakładamy łyżką kulki piany wielkości jajka. Obgotowujemy je z obu stron, przewracając je łyżką cedzakową. Kulki wyjmujemy na półmisek. Zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy ją kulkami piany. Podajemy z ryżem. Można też dodać po łyżce śmietany lub serka mascarpone.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Zupa pomarańczowa (dla 4 osób)

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej