Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Barszczyk cytrynowy "fresh" z rożkiem francuskim z serkiem mascarpone

Wykonanie i stylizacja potraw: Junona Lamcha Zdjęcia: Agata Jakubowska Przepisy: Dorota Próchniewicz Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Agata Jakubowska / AG

Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 2 łodygi selera naciowego, 1/2 łyżeczki uprażonych nasion kopru włoskiego, 1 zielony ogórek, skórka otarta z 1 cytryny, sok z połowy cytryny

Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy selera i nasiona kopru, wcześniej uprażone na suchej patelni. Ogórka ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, razem z sokiem i skórką cytrynową. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed podaniem.

Rożek francuski z serkiem mascarpone

Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, Farsz: 1 serek mascarpone (25 dag), 10 dag fety, 2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 pęczka świeżej drobno posiekanej bazylii, 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, ewentualnie sól do smaku

Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy farsz i składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Barszczyk cytrynowy "fresh" z rożkiem francuskim z serkiem mascarpone

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej