Barszczyk cytrynowy "fresh" z rożkiem francuskim z serkiem mascarpone
Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 2 łodygi selera naciowego, 1/2 łyżeczki uprażonych nasion kopru włoskiego, 1 zielony ogórek, skórka otarta z 1 cytryny, sok z połowy cytryny
Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy selera i nasiona kopru, wcześniej uprażone na suchej patelni. Ogórka ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, razem z sokiem i skórką cytrynową. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed podaniem.
Rożek francuski z serkiem mascarpone
Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, Farsz: 1 serek mascarpone (25 dag), 10 dag fety, 2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 pęczka świeżej drobno posiekanej bazylii, 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, ewentualnie sól do smaku
Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy farsz i składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta.
Rożek francuski z serkiem mascarpone
Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko, Farsz: 1 serek mascarpone (25 dag), 10 dag fety, 2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 pęczka świeżej drobno posiekanej bazylii, 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, ewentualnie sól do smaku
Miksujemy składniki farszu. Z ciasta wykrawamy kwadraty. Na każdy kładziemy farsz i składamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku według instrukcji na opakowaniu ciasta.
Skomentuj:
Barszczyk cytrynowy "fresh" z rożkiem francuskim z serkiem mascarpone