Sernik czekoladowy
700 g białego sera trzykrotnie mielonego, 3 jaja, 200 g cukru,1 i 1\2 łyżeczki soku z cytryny, 1 laska wanilii, sól, 3 łyżki kakao,2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka cukru, 3 łyżki zimnej wody, masło do wysmarowania formy (ok. 20 cm średnicy i 4 głębokości)
Twaróg miksujemy z jajami, cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i szczyptą soli. Kakao i kawę mieszamy z łyżką cukru i 3 łyżkami zimnej wody. Dodajemy ok. 200 ml mieszanki serowej i miksujemy. 3\4 białej masy serowej wlewamy do wysmarowanej formy, na to wykładamy masę ciemną, a na środek tej warstwy resztę białej masy. W środek wsuwamy nóż i spiralnie nim kręcimy, by utworzyć dwukolorowy wzór. Naczynie z sernikiem wstawiamy do drugiego, większego, wypełnionego wodą, i piecze-my ok. 40 min w temp. 180 st. C. Sernik musi odstać co najmniej 12 godzin.
Skomentuj:
Sernik czekoladowy