Ciasto bananowe
125 g miękkiego masła, 1 szklanka białego cukru, 1/4 szklanki brązowego cukru, 3 jaja, 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka grubo posiekanych bananów, masło do wysmarowania formy Sos karmelowy: 3/4 szklanki brązowego cukru, 1 szklanka śmietanki 30 proc.
Ubijamy masło z oboma rodzajami cukru na puszystą pianę. Wbijamy kolejno po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, śmietanę i banany. Mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej tortownicy (średnica 24 cm) i pieczemy 50-60 minut w 180 st. C. Robimy sos: cukier i śmietankę podgrzewamy na średnim ogniu mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 8 minut, aby sos zgęstniał. Wystudzone ciasto smarujemy karmelowym sosem.
Skomentuj:
Ciasto bananowe