Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Tort kawowy

Wykonanie i stylizacja: Magdalena Duklas Zdjęcia: Krzysztof Duklas Przepis: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Krzysztof Duklas

150 g masła, 2 jajka + 1 białko, 80 g cukru, 180 g mąki, 3 łyżki mleka, 100 ml mocnej kawy, 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów Kamis, 1 opakowanie suszonych drożdży, szczypta soli, masło i bułka tarta do przygotowania naczynia na krem: 150-180 g sera mascarpone, 1 pełna łyżeczka kawy mielonej lub instant, 2 łyżki brandy, 2 łyżki cukru

Masło kroimy na kawałki i topimy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy stopione masło, mąkę, mleko, kawę, przyprawę do kawy i deserów, drożdże i sól. Dokładamy pianę ubitą z 3 białek i delikatnie mieszamy. Ścianki naczynia o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem do wysokości 4 cm i posypujemy bułką tartą. Z papieru do pieczenia wycinamy koło o średnicy naczynia i wykładamy nim dno. Masę przekładamy do przygotowanego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. godziny. Przygotowujemy krem, dobrze mieszając podane składniki. Gotowy krem odstawiamy na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto wystygnie, smarujemy jego wierzch kremem.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Tort kawowy

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej