Tort kawowy
150 g masła, 2 jajka + 1 białko, 80 g cukru, 180 g mąki, 3 łyżki mleka, 100 ml mocnej kawy, 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów Kamis, 1 opakowanie suszonych drożdży, szczypta soli, masło i bułka tarta do przygotowania naczynia na krem: 150-180 g sera mascarpone, 1 pełna łyżeczka kawy mielonej lub instant, 2 łyżki brandy, 2 łyżki cukru
Masło kroimy na kawałki i topimy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem i, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy stopione masło, mąkę, mleko, kawę, przyprawę do kawy i deserów, drożdże i sól. Dokładamy pianę ubitą z 3 białek i delikatnie mieszamy. Ścianki naczynia o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem do wysokości 4 cm i posypujemy bułką tartą. Z papieru do pieczenia wycinamy koło o średnicy naczynia i wykładamy nim dno. Masę przekładamy do przygotowanego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. godziny. Przygotowujemy krem, dobrze mieszając podane składniki. Gotowy krem odstawiamy na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto wystygnie, smarujemy jego wierzch kremem.
Skomentuj:
Tort kawowy