Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Ciasto pomarańczowe z makiem

Wykonanie i stylizacja potraw oraz zdjęcia: Studio Duklas Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Studio Duklas +

1/3 szklanki maku, 3/4 szklanki mleka, 20 dag miękkiego masła, 1 łyżka startej skórki z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru, 3 jaja, 2 szklanki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki soku z pomarańczy Czekoladowa polewa: 150 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki, 1/2 szklanki śmietany proc.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C. W misce łączymy mak z mlekiem, delikatnie mieszając. Do drugiej miski wkładamy masło, skórkę pomarańczową i wsypujemy cukier, miksujemy całość na puszystą pianę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy sok pomarańczowy oraz mleko z makiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 70-80 minut. Przygotowujemy polewę: czekoladę i śmietanę podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż składniki się połączą. Odstawiamy na 10 minut. Wyjmujemy z tortownicy schłodzone ciasto i polewamy czekoladową polewą.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Ciasto pomarańczowe z makiem

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej