Ciasto pomarańczowe z makiem
1/3 szklanki maku, 3/4 szklanki mleka, 20 dag miękkiego masła, 1 łyżka startej skórki z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru, 3 jaja, 2 szklanki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki soku z pomarańczy Czekoladowa polewa: 150 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki, 1/2 szklanki śmietany proc.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C. W misce łączymy mak z mlekiem, delikatnie mieszając. Do drugiej miski wkładamy masło, skórkę pomarańczową i wsypujemy cukier, miksujemy całość na puszystą pianę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy sok pomarańczowy oraz mleko z makiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 70-80 minut. Przygotowujemy polewę: czekoladę i śmietanę podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż składniki się połączą. Odstawiamy na 10 minut. Wyjmujemy z tortownicy schłodzone ciasto i polewamy czekoladową polewą.
Skomentuj:
Ciasto pomarańczowe z makiem