Ciasto kokosowe z cytrynowym syropem
125 g miękkiego masła, 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 2 szklanki wiórków kokosowych, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia syrop: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny, 3/4 szklanki wody, 1/2 szklanki pokrojonej w drobne paski skórki cytrynowej
Nagrzewamy piekarnik do 160 st. C. Miksujemy masło, skórkę cytrynową i cukier, aż masa będzie puszysta. Dodajemy kolejno po jednym jajku i ubijamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 20 cm) i pieczemy ok. 50-60 minut. W tym czasie przygotowujemy syrop. Do garnka wkładamy wszystkie składniki syropu i podgrzewamy na wolnym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5-7 minut, aż zgęstnieje. Upieczone, gorące ciasto polewamy połową syropu. Po schłodzeniu podajemy je z resztą syropu oraz z bitą śmietaną.
Skomentuj:
Ciasto kokosowe z cytrynowym syropem