Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Ciasto kokosowe z cytrynowym syropem

Wykonanie i stylizacja potraw oraz zdjęcia: Studio Duklas Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Studio Duklas +

125 g miękkiego masła, 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 2 szklanki wiórków kokosowych, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia syrop: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny, 3/4 szklanki wody, 1/2 szklanki pokrojonej w drobne paski skórki cytrynowej

Nagrzewamy piekarnik do 160 st. C. Miksujemy masło, skórkę cytrynową i cukier, aż masa będzie puszysta. Dodajemy kolejno po jednym jajku i ubijamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 20 cm) i pieczemy ok. 50-60 minut. W tym czasie przygotowujemy syrop. Do garnka wkładamy wszystkie składniki syropu i podgrzewamy na wolnym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5-7 minut, aż zgęstnieje. Upieczone, gorące ciasto polewamy połową syropu. Po schłodzeniu podajemy je z resztą syropu oraz z bitą śmietaną.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Ciasto kokosowe z cytrynowym syropem

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej