Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Ciasto daktylowe

Wykonanie i stylizacja potraw oraz zdjęcia: Studio Duklas Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Studio Duklas +

20 dag suszonych daktyli, 1/3 szklanki wrzątku, 100 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki mleka, tłuszcz do formy Sos toffi: 200 g masła pokrojonego na kawałki, 1 szklanka śmietany 30 proc., 1 i 2/3 szklanki brązowego cukru

Drylujemy daktyle i kroimy je na kawałki. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby owoce wchłonęły całą wodę. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę, dodajemy kolejno po jednym jajku i znowu ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy mleko i daktyle. Mieszamy. Wykładamy ciasto do natłuszczonej, prostokątnej formy, pieczemy 40 min. Robimy sos toffi: masło, śmietanę i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Wtedy zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut, aż zgęstnieje jak syrop. Gotowym sosem polewamy ciasto.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Ciasto daktylowe

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej