Ciasto daktylowe
20 dag suszonych daktyli, 1/3 szklanki wrzątku, 100 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki mleka, tłuszcz do formy Sos toffi: 200 g masła pokrojonego na kawałki, 1 szklanka śmietany 30 proc., 1 i 2/3 szklanki brązowego cukru
Drylujemy daktyle i kroimy je na kawałki. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aby owoce wchłonęły całą wodę. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę, dodajemy kolejno po jednym jajku i znowu ubijamy. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy mleko i daktyle. Mieszamy. Wykładamy ciasto do natłuszczonej, prostokątnej formy, pieczemy 40 min. Robimy sos toffi: masło, śmietanę i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Wtedy zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut, aż zgęstnieje jak syrop. Gotowym sosem polewamy ciasto.
Skomentuj:
Ciasto daktylowe