Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Ciasto podstawowe

Tekst i przepis: Małgorzata Dacko Zdjęcie: BBS Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
FOT. BBS

Duża szczypta drożdży instant lub 4 g świeżych, 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mleka, ciasto: 1 łyżeczka drożdży instant lub 10 g świeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli, 2 szklanki mąki, 120 g masła o temperaturze pokojowej, olej do smarowania miski

Robimy zaczyn, mieszając jego składniki w misce. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawiamy miskę z zaczynem do lodówki, najlepiej na całą noc. Robimy ciasto. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min, aż drożdże urosną. Dodajemy zaczyn z lodówki, jajko, żółtka, sól i mąkę (warto dzień wcześniej ją przesiać i postawić przy kaloryferze). Wyrabiamy ciasto ręcznie albo mikserem. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Kiedy ciasto zacznie się odrywać od ręki, przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy po łyżce masło i wyrabiamy jeszcze 10 min. Po wyrobieniu ciasto ma być elastyczne i miękkie, ale nie może się lepić. Jeśli jest zbyt luźne, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt twarde, dodajemy mleka. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy posmarowaną olejem folią spożywczą. Pozostawiamy do wyrośnięcia zgodnie ze szczegółowymi przepisami.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Ciasto podstawowe

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej