Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Sałatka z wędzonego węgorza

Przepis, wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Bogdan Biały

1 awokado, sok z 1/2 cytryny, 2 buraczki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 1/4 szklanki cukru, 40 ml octu jabłkowego, 2 grejpfruty, 1 limonka, 4 łyżki oliwy,300 g wędzonego węgorza bez ości, 2 pomidory, 1 sałata rzymska



Awokado obieramy, kroimy na plastry i zraszamy sokiem z cytryny. Buraczki obieramy, kroimy na ćwiartki i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy woda prawie się wygotuje, dodajemy 200 ml wina i 1 łyżeczkę cukru. Gdy płyn znów wyparuje, uzupełniamy wodą. Zdejmujemy z ognia, gdy buraczki będą miękkie. Wyjmujemy je na talerz, a do pozostałego płynu dodajemy resztę cukru, wina i ocet jabłkowy. Grejpfruty obieramy, łyżeczką wyciągamy miąższ, zachowując sok, który wycieknie. Mieszamy go z sokiem z limonki i oliwą. Do obranego i podzielonego na małe cząstki węgorza dodajemy kawałki grejpfruta, pokrojone pomidory, awokado, buraczki oraz porwaną na kawałki sałatę. Delikatnie mieszamy. Polewamy całość sosem z oliwy, grejpfruta i limonki oraz sosem winnym.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Sałatka z wędzonego węgorza

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej