Sałatka z szynką i ananasem
400 g ananasa z puszki lub świeżego, 1 winne jabłko, sok z 1/2 cytryny, 50 g marynowanej dyni lub papryki,150 g żółtego sera, 150 g szynki w kawałku, 100 g majonezu lub jogurtu, 100 g śmietany, sól, pieprz, ewentualnie 25 ml brandy (dla 6-8 osób)
Ananasa kroimy w kostkę. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w słupki. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Także w słupki kroimy marynowaną dynię lub paprykę. Ser żółty oraz szynkę kroimy w kostkę. Wszystko razem wkładamy do salaterki i mieszamy. Majonez lub jogurt mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie brandy. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.
Skomentuj:
Sałatka z szynką i ananasem