Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Sałatka z szynką i ananasem

Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Dzikowska, Kinga A. Kłosińska Zdjęcia: Marcin Kiełbiewski Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Marcin Kiełbiewski

400 g ananasa z puszki lub świeżego, 1 winne jabłko, sok z 1/2 cytryny, 50 g marynowanej dyni lub papryki,150 g żółtego sera, 150 g szynki w kawałku, 100 g majonezu lub jogurtu, 100 g śmietany, sól, pieprz, ewentualnie 25 ml brandy (dla 6-8 osób)

Ananasa kroimy w kostkę. Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w słupki. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Także w słupki kroimy marynowaną dynię lub paprykę. Ser żółty oraz szynkę kroimy w kostkę. Wszystko razem wkładamy do salaterki i mieszamy. Majonez lub jogurt mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie brandy. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Sałatka z szynką i ananasem

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej