Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Rolada makowa z miodem i migdałami

Wykonanie i stylizacja potraw: Iwona Kobryń-Gałązka Zdjęcia: Andrzej Gałązka Przepisy: archiwum Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Andrzej Ga31zka

8 żółtek, 12 dag cukru, 1 laska wanilii, 8 dag suchego maku, 4 dag mąki, 8 dag nie obranych migdałów, 4 białka, 1 łyżka masła do posmarowania blachy. Nadzienie: 1/2 szklanki miodu, 6 dag płatków migdałowych, 3 dag pierników. Glazura: 2 białka, 6 dag cukru, 3 dag płatków migdałowych

Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wyjętymi z przekrojonej laski wanilii, dodajemy utarty mak, mąkę i migdały (posiekane bardzo drobno wraz z łupinkami). Delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze, pieczemy 10-15 minut w temp. 200 st. C (bez termoobiegu). W rondelku lekko rumienimy miód, smarujemy upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i startymi na tarce piernikami, zwijamy w roladę, póki ciasto jest gorące. Zawijamy w bawełnianą ściereczkę, pozostawiamy na kilka minut. Ponownie kładziemy na blasze, smarujemy glazurą: sztywną pianą ubitą z białek i cukru, posypujemy migdałami. Wstawiamy roladę do pieca, aby glazura wyschła.

Przepis pochodzi z książki Marii Disslowej "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu", Wyd. Polskie R. Wegnera, 1936 r.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Rolada makowa z miodem i migdałami

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej