Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Sandacz na szpinaku z gorgonzolą

Przepisy, wykonanie i stylizacja: Tomasz Woźniak Zdjęcia: Marcin Klaban Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Marcin Klaban / AG

4 filety z sandacza (bez skóry), sól, pieprz, 30 dag liści szpinaku, garść orzechów nerkowca, garść rodzynek sułtańskich (im większe, tym lepiej), 2 łyżki oliwy, 12 dag sera gorgonzola (może być inny ser z niebieską pleśnią np. roquefort), 200 ml śmietany (12%), 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (Dla 4 osób)

Filety z sandacza myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Następnie myjemy dokładnie szpinak, odcinamy twarde łodyżki, pozostawiając same liście. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i blanszujemy szpinak przez kilka minut. Odcedzamy i studzimy.

Rodzynki razem z orzechami wkładamy do gorącej wody na 10-15 min (wtedy staną się bardziej miękkie i słodsze). Smażymy sandacza na rozgrzanej oliwie przez 5 minut z każdej strony. Przekładamy rybę na talerz, a na patelnię wkładamy ser. Gdy się rozpuści, wlewamy śmietanę, wsypujemy gałkę muszkatołową, wrzucamy szpinak oraz rodzynki i orzechy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy, cały czas mieszając, do chwili, aż sos stanie się gęsty i kremowy. Na koniec z powrotem wkładamy rybę. Podajemy od razu!

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Jak doświetlić garderobę?
Jakie światło do pracy w domu?
Światło w domu

Skomentuj:

Sandacz na szpinaku z gorgonzolą

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej