Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Śledź musztardowo-miodowy na tarteletkach

Przepisy, wykonanie i stylizacja: Tomasz Woźniak Zdjęcia: Marcin Klaban Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Marcin Klaban / AG

25 dag śledzi korzennych, 2 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżka ciemnego miodu, 5 łyżkek wody, 2 łyżki oliwy. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka oliwy, 80 g masła, 1/2 szklanki wody. Nadzienie: 1 jabłko, 1 czerwona cebula, 2 jajka, 200 ml śmietany (12%), sól, biały pieprz (Dla 4-5 osób)

Śledzie myjemy, osuszamy i kroimy w 2-cm kostkę. Robimy dressing, ubijając razem musztardę, miód, wodę oraz oliwę. Śledzie zalewamy dressingiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Robimy tarteletki. Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i odstawiamy na 30 min do lodówki. Jabłko i cebulę drobno siekamy, mieszamy z jajkami i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Dzielimy je na porcje i przekładamy do okrągłych foremek, następnie pieczemy przez kwadrans w 160°C. Gdy ciasto będzie złociste, wlewamy do niego farsz i zapiekamy przez 20-25 min. Śledzia układamy na przestudzonych tarteletkach i serwujemy.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Śledź musztardowo-miodowy na tarteletkach

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej