Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu

Przepisy, wykonanie i stylizacja: Tomasz Woźniak Zdjęcia: Marcin Klaban Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Marcin Klaban / AG

3 filety z łososia (po 20 dag każdy), 1 łyżka ciemnego miodu, 2 łyżki oliwy, 1 pomarańcza, 4 goździki, 3-4 gałązki suszonej lawendy spożywczej (Dla 3 osób)

Rozgrzewamy piekarnik razem z blachą do temp. 70°C. Filety z łososia (jeśli potrzeba) oddzielamy od skóry, nacieramy miodem i oliwą, a na koniec skrapiamy sokiem z połowy pomarańczy. Z folii aluminiowej robimy rękaw, do którego wkładamy rybę, plasterki pozostałej połówki pomarańczy, goździki oraz lawendę. Rybę pieczemy przez 40 min, na ostatnie 5 min pieczenia zwiększamy temp. do 180°C i odkrywamy wierzchnią warstwę rękawa (dzięki temu miód się skarmelizuje i sprawi, że ryba z wierzchu będzie lekko chrupiąca i złocista).

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej