Śledzie w dwóch dressingach
8 sprawionych matjasów (po 4 do każdego sosu) na marynatę: 1/2 szklanki białego octu winnego, 2 łyżki cukru, sól i biały pieprz do smaku na dressing nr 1: 1 posiekana czerwona cebula, 1 szklanka kwaśnej śmietany, sól, pieprz na dressing nr 2: 3 łyżki musztardy, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki curry, sól, biały pieprz
Śledzie kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Robimy marynatę. Wszystkie jej składniki mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Marynatą zalewamy pokrojone matiasy i odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Przygotowujemy dressingi, mieszając wszystkie składniki. Zamarynowane śledzie odsączamy z zalewy i mieszamy po połowie z dressingami, następnie odstawiamy na kolejne 24 godziny w chłodnej miejsce.
Skomentuj:
Śledzie w dwóch dressingach